Ирландия проучва повече от 10 предполагаеми случая на новия щам Омикрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10448867 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ирландия проучва повече от 10 предполагаеми случая на новия вариант на коронавируса Омикрон, след като първоначални тестове показаха, че те имат профил, различаващ се от доминиращия вариант Делта, каза днес здравният министър Стивън Донъли, цитиран от Ройтерс.

За разлика от Делта, който е преобладава по света тази година, Омикрон притежава мутация, известна като "отпадане на S-гена", което означава, че писиар тестовете могат да установят наличието на новия вариант, предава БТА.

Донъли каза, че пробите, за които се предполага, че са на новия щам, са били изпратени за пълно генетично секвениране, но добави, че е вероятно здравните служители да потвърдят случаите на варианта Омикрон през идните дни.

"Не е възможно да знаем с точност колко случая имаме. Броят на пробите, които бяха изпратени за пълно геномно секвениране е малко над 10, въз основа на положителните случаи, които ще бъдат подложени на този тип тестове", каза Донъли пред ирландската телевизия "Върджин медия нюз".

Ирландските власти препоръчаха на жителите на страната да избягват пътувания по несъществени поводи до седем държави в Южна Африка заради безпокойството около варианта Омикрон, установен за първи път в този регион, като могат да върнат изискването за задължителна карантина в хотел в опит да забавят разпространението на новия щам.