Собственикът на изгорелия автобус: Не е имало туби с бензин, минахме сервиз в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/10448900 www.24chasa.bg
Беким Хаджиу

Изгорелият автобус е преминал през сервиз в Истанбул, заяви пред БНТ собственикът на фирмата “Беса Транс” Беким Хаджиу. Той и семейството му са част от екскурзията, но пътуват с други автобуси. При трагедията на магистрала "Струма" загинаха 45 души.

По неговите думи возилото е минало през сервиз, преди да дойде от Турция и всичко е било в изправност. Той изключва възможността някой от пътниците да е внесъл лесно възпалими вещества. Хаджиу и съпругата му са в били в първия от автобусите, а децата му са били в последния.

“Можеше и аз да умра в този автобус”, казва Хаджиу.

Беким и семейството му често се включвали в екскурзиите на фирмата. След като научил за трагедията, собственикът на фирмата взел такси и се върнал на мястото на инцидента.

Според Хаджиу три седмици преди него, автобусът е преминал технически преглед. “Направихме сервиз и в Турция, когато стигнахме Истанбул - казва собственикът. - И на отиване, и на връщане. Туби с гориво не имало. Имало е туби с вода, във всеки автобус ги има. В България винаги са строги контролите, от багаж до всичко.“

Шофьорите са спазвали всички правила, автобусите имали фабрични ограничения и не са можели са карат с над 100 км/ч. Описва шофьорите като добри и опитни професионалисти, които много пъти са минавали през този маршрут. Спазвали са стриктно времето за почивки.

Фирмата е основана през 2009 г. От четири години осъществява пътувания до Истанбул. “Тази трагедия на никога да не се случва, много е трудно”, казва Хаджиу.

Той не коментира версиите за катастрофата и наличието на всички необходими документи за автобуса, тъй като разследването продължава.

От момента на катастрофата Беким Хаджиу пребивава в България. Наел е жилище, за да е на разположение на разследващите и да съдейства с каквото може. Казва, че е на разположение и на пострадалите. Близките му също са в контакт с роднините на хората от изгорелия автобус.