"Пфайзер" работи по ваксина срещу варианта Омикрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10449059 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

"Пфайзер" вече е започнала работа по версия на ваксината си срещу COVID-19, насочена специално към щама Омикрон, в случай че настоящата ваксинация не е ефективна срещу новия щам, заяви главният изпълнителен директор на американския производител на лекарства Алберт Бурла.

Бурла заяви пред Cи Ен Би Си, че в петък компанията му е започнала да тества сегашната ваксина срещу варианта Омикрон, за който за първи път бе съобщено в Южна Африка и който отново разпали опасения за глобална вълна от инфекции на COVID-19, предава БГНЕС.

"Не мисля, че резултатът ще бъде, че ваксините не предпазват", каза Бурла.

Тестовете обаче могат да покажат, че съществуващите ваксини защитават по-малко, което означава, че трябва да бъде създадена нова ваксина, каза Бурла.

"В петък направихме първия си ДНК шаблон, което е първа възможна промяна през процеса на разработване на нова ваксина", каза той.

Бурла сравни ситуацията със сценария от началото на тази година, когато "Пфайзер" и германският му партньор "Байонтех" разработиха ваксина за 95 дни, когато имаше опасения, че предишната формула няма да действа срещу щама Делта, въпреки че тази версия в крайна сметка не беше използвана.

В понеделник Световната здравна организация предупреди, че новият вариант на COVID-19 Омикрон представлява "много висок" риск в световен мащаб.