Румен Гечев: 8 места в новия кабинет за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН, 2 за ДБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/10449083 www.24chasa.bg
РУМЕН ГЕЧЕВ

Румен Гечев от БСП заяви пред БНТ, че разпределението на министерските постове в следващия кабинет ще е по формула - според тежестта на всяка една от партиите в следващото Народно събрание.

Това, което ние се интересувахме и сме съгласни, "Продължаваме промяната" ще има 8 министерски кресла, БСП - 4, Има такъв народ - 3, Демократична България - 2. След това партиите ще трябва да предложат хора за конкретните постове, каза Гечев. 

В отговор на уточняващ въпрос той добави, че разпределението е съгласувано на първия разговор с първата политическа сила "Продължаваме промяната", а в разговорите си с останалите партии той не е чул възражения.

Беше обсъждана структурата на кабинета, тежестта на отделните партии, начинът за формиране на кабинета - изборът от всяка партия, обсъждането на качествата на кандидатите. След като се формира коалиционното споразумение ще бъдат обсъдени и конкретните постове, каза Румен Гечев.

Не знам имена, но и да знам няма да ви кажа. Виждам, че има желание у всички колеги да има правителство, аз съм оптимист, но нека да видим, коментира Гечев.

Той заяви, че имената ще бъдат обсъждани, но основният критерий трябва да бъде капацитета на самия кандидат.

"Ние искаме да присъстваме в правителството по начин, по който нашите представители ще могат да защитят някои от основните цели", допълни Гечев.

Румен Гечев каза, че не се вижда предварително сред евентуалните министри.

"Нито съм питал, нито съм поставял въпроса. Който и да е от БСП искам партията да бъде представена добре, кой ще бъде министър не е толкова важно. Има достатъчно кандидати, които отговарят на условията, коментира Гечев. Сега сме само 26 депутати, но без БСП няма как да има правителство", заяви още той.

Гечев смята, че в преговорите няма млади и стари. Според него, те трябва да имат опит.

Няма хора, които са били, или са сега, или които ще бъдат, има хора, които могат или които не могат, двойният аршин не е приемлив. Няма нищо чудно в това една партия да представи професори с международно признание или хора, които са работили в АЕЦ Козлодуй, обясни Гечев.

Румен Гечев каза, че Кирил Добрев е получавал обществени поръчки по време на управлението на ГЕРБ, но според него това не е престъпление.