Оптични бази в Черно море щели да правят Турция значима морска държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/10449188 www.24chasa.bg
Реджеп Ердоган иска да направи Турция велика морска държава. СНИМКА: РОЙТЕРС

Реджеп Ердоган стартира геостратегически проекти - от пряка сухопътна връзка с Централна Азия, заобикаляйки Русия и Грузия, до нов град с 50 000 къщи за сирийски бежанци

Реджеп Ердоган си е поставил за цел чрез нова концепция, наречена “Синя родина”, да засили значимостта на Турция като морска държава.

Експерти коментират пред дясноконсервативен вестник “Йени Шафак”, че ще бъдат увеличени и военноморските сили, за да се завоюва по-солидно място в “руското езеро”, както медията нарича Черно море.

Дори “Йени Шафак” директно обвинява Ердоган, че е замислил да просвои 1/2 от Черно море. Според публикацията Анкара планира да следи ситуацията от гръцките острови до източните брегове на водния басейн. За целта строи оптични електронни бази, които ще ѝ позволят да има информация дори за крайбрежието на Сочи.

Вече са

готови 13 бази

за контрол

над Егейско и

Мраморно море

Общо плановете са за изграждане на 35 такива бази.

Преди “Синя родина” бе задвижен и друг проект - за т. нар. Зангезурски коридор, съвместен с Азербайджан. За Турция той е от геостратегическо значение, тъй като ще получи пряка сухопътна връзка не само до Азербайджан, но и до останалите тюркоезични страни, както и до пазарите на Централна Азия. Подобен маршрут ще е по-кратък и евтин. Сега за да доставят там стоки, турските камиони минават през Русия и Грузия.

Сред плановете на Анкара са също доставките на туркменски газ в Турция и транзитирането му към Европа през турска територия. Тези въпроси са били обсъждани между външните министри на Азербайджан, Турция и Туркменистан. Газът би могъл да се доставя по изградения газопровод TANAP. Вероятно едно разклонение от него ще минава именно през Зангезурския коридор.

“Хюриет дейли нюз” съобщава за друг турски проект с геостратегическо значение - нов жилищен район в северозападната сирийска провинция Идлиб, в който настаняват сирийци, разселени от домовете си заради гражданската война, която продължава от 2011 г. Изграждането на около 30 хил. от планираните 50 000 тухлени къщи в село Мешед Рухин, на около 5 км от турската граница, е приключило и около 180 000 сирийци се настаняват в “новия град” в Идлиб.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците в Сирия има 6,2 милиона разселени, сред които 2,5 милиона деца.

Вече 5 милиона е населението на Идлиб, където доскоро живееха само 1,1 милиона души. Провинцията се превърна в убежище за тези разселени хора заради близкото разположение до границата. Турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации и Червения полумесец

изградиха 30 000

тухлени къщи,

училище, болница, паркове за децата, търговски център и център за жени. Около 180 000 души, живеещи в палатки, започнаха да се настаняват в новия град.