В Южна Африка чакат по 10 000 болни на ден заради омикрон (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10449268 www.24chasa.bg
Пътничка се опитва да си намери полет на летището в Йоханесбург, след като редица страни спряха полетите от РЮА заради омикрон. СНИМКА: РОЙТЕРС

СЗО: Новият щам представлява много висок глобален риск

Супермутантът на COVID-19 - омикрон, се предава по-бързо от варианта делта и в Южна Африка ще има по 10 000 новозаразени на ден до края на седмицата. Това заяви южноафриканският епидемиолог Салим Абдул Карим, цитиран от Си Ен Ен. Лекарят допълва, че твърдението му се позовава на предварителни данни от болни в РЮА.

Според Карим симптомите на новия вариант при пациентите все още са по-трудни за определяне, но засега се знае, че най-честите са силна умора, повишен сърдечен ритъм и болки в гърлото. Никой от пациентите, който е лекуван за омикрон, не се е разболял достатъчно тежко,

за да бъде

пратен в болница

Повечето от болните, които са млади хора, се възстановявали в рамките на 3-4 дни.

“Все още има много неясноти около степента на опасност и заразност на този вариант с много мутации. Първоначалните данни на учените сочат, че сегашните антиковидни ваксини ще защитават ефикасно организма от тежко протичане на заболяването, изискващо хоспитализация”, подчерта Карим.

Южна Африка регистрира 6048 нови случая в събота, 20-кратно увеличение спрямо 306 положителни теста две седмици по-рано. Но смъртните случаи засега остават непроменени, като в събота са били 20.

Вариантът на коронавируса омикрон се очаква да се разпространи в международен план, като представлява много висок глобален риск от скок на инфекции, които могат да имат тежки последици в някои области, заявиха от Световната здравна организация (СЗО) в понеделник.

Организацията допълва, че омикрон има безпрецедентен брой шипови мутации, някои от които са опасни за потенциалното им въздействие върху траекторията на пандемията.

“Предварителните данни показват, че при хората, които по-рано са прекарали COVID-19, може да има повишен риск от заразяване с новия щам на коронавируса”, разкриват от СЗО. Агенцията на ООН потвърди, че използваните в момента PCR тестове са в състояние да открият заразяване с новия вариант.

Същевременно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че компанията

“Пфайзер”

трябва да

адаптира

ваксината си

срещу омикрон

в рамките на

100 дни,

ако учените докажат, че е опасен. Фон дер Лайен предупреди, че трябва да бъдем подготвени за най-лошото заради появата на новия вариант на COVID-19. 

Вариантът омикрон, първоначално тръгнал от Ботсуана, има повече от 50 мутации и повече от 30 от тях са на шиповия протеин. Той носи мутациите P681H и N679K, които рядко се виждат заедно и биха могли да го направят много устойчив на ваксините.

Тези две мутации, заедно с H655Y, могат също да улеснят вируса да се промъкне в клетките на тялото, предупреждават учени. Вариантът беше открит в Южна Африка миналата седмица, където са концентрирани повечето случаи, и бързо беше забелязан в Ботсуана, Хонконг, Израел и Белгия. Оттогава са съобщени случаи в Нидерландия, Германия, Италия, Чехия, Австралия Обединеното кралство, Канада и Португалия.