Ражда се нова република, Барбадос къса с британската монархия (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10449336 www.24chasa.bg
Почетната гвардия на Барбадос посреща принЧарлз на летището.

Жена ще е първият президент на острова

Британският престолонаследник Чарлз замина за Барбадос, за да вземе участие в церемониите, на които карибската държава ще се откаже от кралица Елизабет II като държавен глава и ще стане република, съобщиха световните агенции.

Барбадос получи независимост през 1966 г., на британската кралица остана суверен на острова.

На 30 ноември Елизабет II ще бъде сменена от първата президентка на Барбадос Сандра Мейсън, която до момента бе генерален губернатор. В реч принц Чарлз се очаква да подчертае, че независимо от смяната на формата на управление отношенията между двете страни ще останат непроменени и връзките между тях ще останат все така добри.

За първи път от 3 десетилетия се случва британската кралица да бъде отстранена от поста на държавен глава. Мавриций - остров в Индийския океан, се обяви за република през 1992 г.

Празниците ще започнат късно вечерта в понеделник местно време и ще продължат във вторник, когато Сандра Мейсън ще положи клетва и ще встъпи в длъжност. Постът ѝ ще е в голяма степен символичен, тъй като основните правомощия принадлежат на премиера Миа Мотли.

И преди Барбадос британски колонии са ставали републики. Гаяна направи тази крачка в 1970 година, по-малко от 4 години след като получи независимост от Великобритания. Тринидад и Тобаго последваха този пример през 1976 г., а Доминика - през 1978 г. Промените може да стимулират и други бивши британски колонии да се откажат от върховенството на кралицата, включително Австралия, Канада и Ямайка.

Барбадос е част от островната група Малки Антили. Той е с дължина 34 км и ширина до 23 км, като покрива площ от 432 кв.к. Столицата е Бриджтаун, това е и най-големият град.

Островът се появява за първи път в испанска карта през 1511 г. Португалците го посещават през 1536 г., но не успяват да установят свое влияние и присъствие, като единственият им принос е, че донасят диви свине за добро снабдяване с месо. През 1625 г. англичаните завладяват острова в името на крал Джеймс I, две години по-късно пристигат първите заселници от Англия.

В момента Барбадос има население от 284 996 души, предимно от африкански произход. Въпреки че е класифициран като атлантически остров, той се счита за част от Карибите, където е класиран като водеща туристическа дестинация. Четиридесет процента от туристите идват от Великобритания, като следващите големи групи посетители са от САЩ и Канада. Красивите плажове и екзотиката превръщат туризма в основен местен поминък. Богаташи от цял свят ходят там, за да играят голф.