Владислав Панев, ДБ: Предстои да говорим за имена на министри

https://www.24chasa.bg/novini/article/10449369 www.24chasa.bg
Владислав Панев от "Демократична България" Кадър: БНТ

Досега говорихме по политики за съставяне на програмата на правителството и имаме солиден напредък. Предстои вероятно да говорим за разпределение на министерствата, имена на министри. Съотношение 8:4:3:2 ми звучи като отправна крачка за преговори, заяви пред БНТ Владислав Панев от "Демократична България".

По думите му е логично тежестта на министерствата да бъде спрямо представянето на партиите на последните избори, тъй като избирателите са ги подредили по определен начин.

"Това обаче е въпрос на преговори, на експерти, с които разполагаме, на политици, с които разполагаме - така че това ще стане ясно в следващите няколко дни", отбеляза той.

Според Владислав Панев е възможно тази формула 8:4:3:2, която предвижда две министерски кресла да отидат в "Демократична България", да не се запази точно в този вид. Съпредседателят на "Зелено движение" е категоричен, че сред тях има експерти, подходящи за министри и подчерта, че и трите партии от "Демократична България" разполагат с достатъчен кадрови потенциал.

Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

Той се съгласи, че сега е необходимо да се подпише предварително коалиционно споразумение. Владислав Панев коментира политиката относно разходите и приходите на държавата като обясни, че е постигнат баланс.

"Бюджетните приходи през тази и през следващата година ще бъдат доста завишени заради инфлацията, която до голяма степен е вносна. Това, че ние ограничаваме бюджетния дефицит до 4,5% и той ще продължава да намалява, означава, че ние почти няма да генерираме наша си, българска инфлация. Заради високата инфлация пристигат много повече приходи от ДДС, които балансират бюджета и повишените социални разходи се компенсират от тези приходи", отбеляза още той.

Владислав Панев заяви, че актуализация на Бюджет 2021 е безсмислена и трябва да се пристъпи към приемане на Бюджет 2022, като няма проблем това да се говори в началото на януари. С актуализацията на Бюджет 2021, приета в началото на лятото, могат да бъдат покрити разходите за януари 2022.

По думите му дълговата спирала винаги е възможна. "Говорим обаче за теглене на заеми, които да финансират дефицита от 3,5% за 2021 година, тоест тези заеми са били предвидени още преди година от правителството на Бойко Борисов, така че в тях няма нищо извънредно. За мен и за "Демократична България" вместването в тези до 40% за следващите 4 години бюджетни разходи, намаляването им до 1/3 е гаранцията, че дългова криза няма да се случи", каза още Владислав Панев.