Идея към социалния министър: минималната заплата да се договаря според професията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10449523 www.24chasa.bg
Гълъб Донев и Васил Велев са категорични, че трябва да се спре явлението “пари в плик”.

Такъв е германският модел - синдикати и работодатели я определят по браншове, а там, където не са провели преговори, не може да пада под най-ниската в сектора

51 мерки срещу сивата икономика написа Асоциацията на индустриалния капитал

Минималната заплата да е според професията и да се договаря всяка година от социалните партньори.

Това е една от 51 мерки за борба с недекларираната заетост, които бяха предложени от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на кръгла маса за доходите с участието на социалния министър Гълъб Донев.

По този начин тя няма да се определя административно от правителството, а ще има механизъм за договарянето ѝ.

След като бъдат договорени по всички браншове, за минимална заплата за страната да се определя най-ниската договорена стойност по икономическа дейност, която да важи за тези, в които няма браншови и синдикални структури.

Идеята е така да се активизира колективното трудово договаряне, да

се поощрят страните да договарят и допълнителни условия

По този начин ще отпаднат и минималните осигурителни прагове.

Вдигането на максималния осигурителен доход от 3000 на 3450 лв. ще доведе до още по-голяма несправедливост в пенсионната система, обясни председателят на АИКБ Васил Велев. Причината е, че и сега хората, които се осигуряват на 3000 лв., са ощетени. Според сметките те трябва да вземат пенсии от поне 1620 лв., но заради тавана са ограничени на 1440 лв. Това е със 180 лв. по-малко всеки месец и по този начин се нарушава основният принцип за принос към осигурителната система. Ако

максималният осигурителен доход догодина стане 3450 лв., то максималната пенсия трябва да е поне 1863 лв., а не предвиденото увеличение до 1500 лв., обясни още Велев.

За да се запази справедливостта, те предлагат да се премахне и минималната пенсия. Размерът ѝ да се определя единствено от осигурителния принос, като това ще осветли икономиката, предлагат още от АИКБ.

За хората с пенсии под прага на бедността да се предвижда добавка до линията на бедност, но през социалното подпомагане. Такава идея имаше и служебното правителство при актуализацията на бюджета, но тя отпадна заради бонуса от 120 лв. на месец.

Последните данни, с които разполагаме, ни показват, че сивият сектор у нас е 21,5%, при този размер щетите за бюджета възлизат на над 10 млрд. лв. годишно. За АИКБ е абсолютно постижима цел да работим за намаляването на сивата икономика с 5%,

което би довело до 2,5 млрд. лв. повече приходи

Преди три дни на преговорите между бъдещите партньори в управлението соченият за сигурен финансов министър в новия кабинет Асен Василев се обяви за масови проверки на плащането на заплати в брой. Според съпредседателя на ПП наказателна отговорност трябва да носят както шефът, който плаща в плик, така и счетовотиделят и самият служител. Реално и в момента парите в плик са забранени по закон,

“Явлението пари в плик" винаги е предизвиквало гняв у мен

заради високата социална цена, която плащаме всички, не само ощетеният работник или служител. Защото тази порочна форма на заетост лишава работниците от техните права, засяга производителността и качеството на труда, отразява се негативно върху бюджета и пенсионната система”, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Регулация на нови форми на заетост предлагат още от бизнеса. Една от тях е случайната заетост. Идеята е трудов договор за работа да може да се сключва между работник и един или повече работодатели за работа до един месец, като това време се признава за трудов стаж. Такава практика има в редица европейски страни като Нидерландия, Чехия, Унгария и др. При нея липсва писмен договор , а работодателят изпраща само уведомление.

Настояват и за въвеждането на по-краткосрочна заетост. Друго предложение е за споделено наемане на работници. В българското законодателство един работник може да сключи няколко трудови договора с няколко работодателя, липсва обаче възможност няколко работодатели да сключат един трудов договор с един работник, обясни изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов. Предлагат и разработване на нормативни разпоредби за случайна, кратковременна заетост.

Предлага се и въвеждане на т.нар. ваучерно заплащане, като приоритетни бъдат строителство, озеленяване, дърводобив, развлекателен бизнес, рекламни дейности.

Какво си обещаха на преговорите партньорите в бъдещото правителство

Минималната заплата да бъде поне 700 лв. догодина. После тя да се определя като процент от средната. Той обаче ще се вдига плавно, за да може да стигне 50% от средната в страната. Това се разбраха на преговорите за съставянето на правителство “Продължаваме промяната”, БСП,, “Има такъв народ” и “Демократична България”.

Минималната заплата да е 50% от средната заплата е заложено в проект на евродиректива, която ще гарантира на всички работници в ЕС справедлива и адекватна минимална заплата.

В следващите 6 месеца пък да се направи цялостен анализ на пенсионната система, за да може да се вземат най-правилните решения за реформа, гласи споразумението за пенсиите. Така ще се направят разчети може ли държавата да си позволи преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход от 2018 г., както иска БСП. ИТН пък иска преизчисление на всеки 5 г. А вноската за втора пенсия, която сега е 5%, да стигне до 2035 г. 50% от общата осигуровка.

БСП обаче са против да се увеличава вноската за втора пенсия.

В споразумението бе разписано и през следващата година пенсионерите да не получават по-малко от сега. Как точно ще се случи това обаче, не бе изяснено. Тук проблемът е с добавката от 120 лв. за пенсионерите, които ще спрат от следващата година, но пък ще има преизчисление според стажа. Според Асен Василев е необходимо в НОИ да се направи индивидуално изчисление за всеки пенсионер. 

 • Запазване на бонусите от 120 лв. към пенсиите (ще се обсъжда как)
 • Преизчисляване на пенсиите (ще се изготви механизъм в следващите 6 месеца) (засяга и други комисии)
 • Политики за семейства с деца (ще се договарят в следващите 3 месеца)
 • Шефове, служители и счетоводители да влизат в затвор за укриване на осигуровки (ПП) (засяга и други)
 • Безплатни ясли и детски градини (БСП)
 • Регламент за родителските кооперативи и ваучери за майки, които работят, а децата им не са успели да влязат в детска градина. За тези, които не отговарят на нито един от критериите - ваучери или възможност детето им да е в градина, да получават процент от минималната заплата като обезщетение (ДБ)
 • Строеж на нови детски градини и ясли, но с оглед на това хората да останат по родните си места, а не да мигрират в големите градове (договорено, ще се обсъжда в детайли)
 • Премахване на ТЕЛК решенията (ИТН, ДБ) (ще се обсъжда)
 • Заплащането на социалните работници да се изравни с това на учителите (ще се обсъжда)
 • Изготвяне на механизъм за определяне на минималната заплата според размера на средната (ще се обсъжда)
 • Вдигане на добавката за нощен труд (договорено)
 • Облекчения за фирми, които наемат хора с увреждания (ще се мисли в следващите 6 месеца)
 • Въвеждане на електронни трудови книжки и регистър на трудовите правоотношения (договорено)
 • Еднократна помощ в размер на 1 минимална заплата за самоосигуряващите се лица, които не са могли да работят заради противоепидемичните мерки (договорено за бюджет 2022 г.)
 • Насърчаване на активното участие на работодателите в преквалификацията на служителите (ДБ) ( ще се обсъжда)