Обмислят ограничения на пиратките от догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/10449525 www.24chasa.bg
Хвърленето на пиратки на обществени места в Пловдив ще се наказва сурово.

Столичната община предлага ограничения на пиротехническите средства, ако преди това не е получено разрешение от районния кмет десет дни предварително.

"Всеки от нас може да си купи десет такива, десет такива, и да ги изгърми където си пожелае, в общи линии. Има известни ограничения, но десет такива - от категория F-3. Това са фойерверки, които произвеждат десетки отделни гърмежи", каза председателят на СОС Георги Георгиев.

Това е проблем за 17 000 души, подписали петиция. Гърмежите нанасят вреди на уязвими групи, сред които бебета, деца с аутизъм, подрастващи с различни синдроми, с обучителни затруднения или преживели посттравматичен стрес. Те дори могат да нанасят трайни вреди.

Според предложените промени от Столична община, бенгалският огън, който попада в категория 1 няма да бъде засегнат, но пиратките, които попадат в категория 3 ще изискват разрешение от районното кметство десет дни преди използване.

Ако влязат в сила измененията, ще бъде забранено използването на пиротехника в междублоковите пространства, лечебни и учебни заведения. Предвидените глоби за физическите лица са от 500 до 2000 лв., а за юридическите - от 3000 до 10 000.

Иначе на пазара се предлагат и по безшумни продукти, но интересът към тях е слаб. Засега намеренията на Столична община ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Ако промените в наредбата бъдат приети, се очаква да влязат в сила догодина.