Директор: В патова ситуация сме с тестовете за големите ученици

https://www.24chasa.bg/novini/article/10449883 www.24chasa.bg
Кадър: Би Ти Ви

Тотално належащо е всички ученици да се върнат в клас. Това каза в ефира на Би Ти Ви директорът на 51 СУ “Елисавета Багряна” и председател на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров.

Александров обясни, че от 51 СУ са готови да закупят тестовете за учениците от горните класове с пари от училищния бюджет, но насоките са написани по начин, който не им позволява да го направят, а трябва да чакат държавната поръчка. По думите му в момента са в патова ситуация.

"В България сме много чувствителни, когато няма общо решение за всички. Според мен трябва да се търсят по-локални решения. Ще продължаваме да търсим в тази насока - да закупим от по-малки фирми такива тестове, а след това държавата да ни ги възстанови. Планирахме да направим ремонт на две стаи, обаче за какво са ни тези стаи, ако те са празни? В крайна сметка приоритетите се пренареждат. Училището може да стои неремонтирано, но да бъде с деца", допълни той.

По думите на директора на 51 СУ е почти е невъзможно да се събере паралелка от 50% ученици със зелен сертификат.

"Средно имаме някъде между 5-8 деца със зелен сертификат. Ще се върнат паралелки, които се броят на пръстите на двете ръце", допълни той.

До момента няма нито едно дете, което да е дало положителен резултат при тестването в 51 СУ училище. Според директора това се дължи на факта, че родителите вече се съобразяват да не изпращат на училище деца със симптоми.