Англия може да постави европейски страни в "червения списък" заради Омикрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10450767 www.24chasa.bg
Лондон СНИМКА: Пиксабей

Британският заместник-министър на здравеопазването Джилиън Кийгън обясни, че правителството гледа изключително сериозно на навия вариант на Covid-19 Омикрон и не изключва поставяне на европейски страни в „червения списък“ за пътувания пред "Скай нюз", предаде БНР.

От днес в Англия влиза в сила задължителното носене на маски в магазините и в обществения транспорт заради Омикрон, след 11 регистрирани случаи на заразяване с него на Острова. А всички пристигащи от чужбина, включително България, задължително трябва да си правят PCR тест до втория ден. Това важи и за напълно ваксинираните.

Пристигналите трябва да се самоизолират, докато не получат отрицателен резултат от теста. Правителството постави в „червения списък“ за пътувания 10 африкански държави. Пристигащите оттам трябва да се карантинират по хотели срещу заплащане за 10 дни.

Тази сутрин Джилън Кийгън заяви, че правителството не подценява новия вариант и е реагирало максимално бързо, като посочи, че се използва балансиран подход с налагането на мерките. Тя отбеляза, че правителството не прекратява напълно пътуванията, но ситуацията ще бъде следена отблизо и след три седмици ще има преоценка.

На въпрос дали европейски държави могат да попаднат в „червения списък“ Джилън Кийгън отговори, че, ако бъде отчетено, че има големи огнища на зараза с Омикрон в някоя държава, тя може да бъде включена в този списък.

Кийгън уточни, че пълните плановете за бустер ваксинирането ще бъдат изложени до два дни.