Китай и африканските държави дават пример за изграждането на нов модел международни отношения

https://www.24chasa.bg/novini/article/10450858 www.24chasa.bg

На 29 ноември китайският председател Си Дзинпин участва чрез видео връзка в церемонията по откриването на 8-ото съвещание с ранг министри в рамките на Китайско-африканския форум за сътрудничество, съобщи Радио Китай. В речта си той посочи, че тази година се отбелязват 65 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и Африка, през които двете страни са изградили непоклатимо братство в борбата срещу империализма и колониализма, давайки пример за изграждането на нов тип международни отношения.

Си Дзинпин изрази благодарност на африканските държави за подкрепата им към възстановяването на законния статут на Китай в ООН преди 50 години и заяви че китайският народ няма да забрави това и ще продължи да задълбочава приятелството с африканските народи.

Китайският лидер направи четири предложения за изграждането на китайско-африканска общност на споделената съдба в новата епоха: да се засили солидарността в борбата с епидемията, да се задълбочи прагматичното сътрудничество, да се насърчи зеленото развитие, да се поддържа международната справедливост.

„Светът се нуждае от истински мултилатерализъм. Мирът, развитието, справедливостта, демокрацията и свободата са общи ценности на цялото човечество и общи цели към които се стремят Китай и Африка. Всички ние отстояваме своя специфичен път на развитие, ангажирани да защитаваме правата и интересите на развиващите се страни, противопоставяйки се на намесата във вътрешните работи, расовата дискриминация и едностранните санкции. Трябва да поддържаме справедливите искания на развиващите се държави и да трансформираме нашите общи стремежи и интереси в практически действия", подчерта още Си Дзинпин.