Шест пъти е викана Спешна помощ за 20 дни при мъжа от Елин Пелин, който почина (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10451080 www.24chasa.bg

Семейството на починалия пациент няколко пъти отказа хоспитализацията му

Спешна помощ показа на извънреден брифинг днес шест документа, които доказват, че шест пъти е бил посещаван 62-годишният мъж от Елин Пелин, който почина - за 20 дни през този месец.

Припомняме, че съпругата на мъжа Илона Александрова твърди в социалните мрежи, че той е бил гол и е плачел и въпреки това са отказали да го приемат.

Катя Сунгарска
Катя Сунгарска

"За пореден път уточнявам, че Спешна помощ не лекува. Предназначението на екипите ни е да се иде на място, ако адресът е спешен и състоянието на пациента изисква то да бъде стабилизирано. Идеята е пациентът с най-малки рискове да бъде транспортиран до лечебното заведение. Нашите екипи работят с временни диагнози, защото имат само слушалка, медицинска чанта, двете си ръце и познание и опит в главата си. - Това каза говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

- След като се транспортира пациентът в Спешна помощ, му се правят различни изследвания, конкретизира се диагнозата и му се прави лечение. Нашите екипи не извършват това и нямат тези правомощия. Нашите екипи не пишат рецепти.

Надявам се наистина хората вече да разберат, че екипите ни са за спешни животозастрашаващи състояния, а не за прегледи.

При първото посещение в началото на месеца мъжът не е изисквал хоспитализация, затова е бил оставен у дома. Същият ден отново се вика Спешна помощ. Вторият ни екип е предложил хоспитализация, за да е по-спокоен пациентът. Той обаче е отказал. 

„Не за първи път се случва да бъдем обвинявани във всички земни грехове и понеже се казаха изключително много неистини и неточности, ще представим и документи. Случаят не е дума срещу дума. Става въпрос за един много тежък инцидент, завършил със смърт". Това заяви говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

По време на брифинга бяха изнесени подробности за смъртта на мъжа, за когото близките му твърдят, че е получил отказ за приемане в болница.

"Колежката е поела пациента около "Горубляне" във фаталната нощ на 19-и срещу 20-и ноември. Тя работи във филиала в Елин Пелин в самостоятелен екип с шофьор", подчерта Сунгарска.

По думите й при починалия пациент линейка е била изпращана няколко пъти. „На 7.11 сме викани два пъти. Първият път се установява, че има гастритен проблем, който не изисква хоспитализация. Същият ден, няколко часа по-късно, се вика екип със същите оплаквания. Тогава колегите са предложили хоспитализация, която е отказана”, поясни говорителят на Спешна помощ.

В следващите няколко дни в дома на мъжа отново е изпращана линейка на Спешна помощ. „Разполагаме с документ, с който съпругата на починалия - Илона Александрова, отказва хоспитализация за втори път. Следващото повикване е на 18-и срещу 19-и. Екипът от филиала в Елин Пелин се отзовава. Пациентът отново отказва да бъде хоспитализиран, но въпреки това лекарят го убеждава да постъпи в болница. Така пациентът е приведен в „Александровска болница”, обясни Сунгарска.

Малко по-късно от лечебното заведение се свързват със Спешна помощ като обясняват, че състоянието на пациента изисква приемането му в отделение „Гръдна хирургия” с каквото болницата не разполага. Мъжът е взет с линейка и е направен опит да бъде хоспитализиран в „Софиямед”. Но докато пътуват натам се оказва, че има позитивирал пациент с COVID-19 и приемът се спира.

„Така се оказахме с пациент, който няма къде да бъде приет”, заяви Сунгарска. И допълни: „От репортажа, който излъчиха по телевизията – съпругата на пациента ясно заявява, че лекарят й е казал, че ще бъде направено всичко възможно той да бъде хоспитализиран и колегата й е казал – ако не успеем никъде да се справим, ще обикаляме болниците и ще го върнем. Тя е била предупредена”.

Пациентът е върнат в дома му като е прехвърлен от софийска линейка към екипа във филиала в Елин Пелин.

„Когато установихме, че пациентът е стабилен, поехме към дома му. Отне ни около 10 минути да го транспортираме. Лично пациентът ми даде номера на съпругата си, която да уведомим за пристигането ми. Пред дома му бяхме посрещнати от съпругата му, която с видимо агресивно поведение ни попита защо го връщаме. Обясних, че няма места в болниците в София”, разказа Диди Кацарова, медикът, откарал пациента в дома му в Елин Пелин.

„Събраха се още хора”, разказа доктор Кацарова. „Тълпата се държеше агресивно. Не съм била заключена в линейката. Бях в непрекъснат вербален контакт с пациента докато беше в линейката. Помолихме за помощ да бъде преместен в дома му като хората наоколо го взеха и ни отрязаха достъпа”.

Така се стигнало до намесата на полицията и втори екип на Спешна помощ, тъй като пациентът видимо се влошил.

„Направихме всичко възможно да спасим този човек въпреки цялата агресия срещу нас. Наложи се МВР да влезе, за да ни изкара от дома на пациента, защото беше опасно за нас. Бяхме заснемани по Facebook, обиждани”, заяви Кацарова.

Лекарят и шофьорът на линейката в момента са в болнични след преживения стрес. „Сега филиалът ни в Елин Пелин е с два екипа по-малко. Колежката от втория екип, която също се е отзовала на повикването, също е в болнични заради този случай”, посочи Сунгарска.

Тя призова да се изчака заключението от аутопсията. „Спешна помощ по никакъв начин не приема обвинението за неоказана медицинска помощ, обвиненията в немарливо отношение и всички други обвинения, изказани към нас”.