В обувките на Вяра Василева и Атанас Темнилов – хората, които правят звездите красиви

https://www.24chasa.bg/novini/article/10452156 www.24chasa.bg
Толик в ролята на фризьор

Вяра Василева и Атанас Темнилов са звезди в света на киното и телевизията. Тя е един от топгримьорите ни, способна да преобрази всяко лице и да вдъхне живот на всеки кадър. Той пък е истински художник, който твори с огромен талант както с четките, така и с косите. Има дни, когато може да ги откриете заедно в ателието на техния Makeup & Hair Spot в София, но това би било чист късмет, понеже и двамата са постоянно заети в големи кинопродукции. На снимачната площадка са преобразявали безброй звезди, но въпреки това не са позволили работата им да се превърне в рутина и говорят със завидна страст за нея. А тази работа е уморителна. Понякога е свързана със стоене на крак часове наред, а понякога и по цели нощи.

Заедно с приятелите ни от Deichmann решаваме да направим един експеримент и да сложим „в обувките“ на Вяра и Наско нашите колеги – главния редактор на MILA.bg Мила Иванова, и шефът на отдел Маркетинг Анатолий Попов-Толик.

Мила и Толик избират по един удобен чифт обувки от Deichmann и застават пред огледалото на двамата професионалисти, за да се докоснат за няколко часа до техния занаят.

Вяра разказва как, когато била малка, гледала в захлас звездите по телевизията и искала много, когато порасне, да бъде част от тази магия и да допринася за начина, по който изглеждат актьорите. Един ден се събудила и мечтата вече била цел – била решена да учи за гримьор.

Наско пък признава, че един от основните фактори за избора му на професия е неговата майка, която до ден-днешен държи на външния си вид и се грижи за себе си. „Обичах много да я наблюдавам как се гримира и си прави косата. Толкова умело работеше с гримовете, сякаш се рисуваше, а с машата за коса създаваше бързо различни къдрици“, спомня си художникът. Като студент става учинек на великия Коклин и оттогава няма друг път за него.

И двамата са категорични, че в тяхната професия се учи всеки ден – точно като в Медицината, защото индустрията се развива, излизат нови трендове, нови продукти и техники, и това вече с години поддържа професионалното им любопитство.

Другото, за което и Вяра, и Наско отсичат в един глас, е, че нищо не е по-важно в тяхната професия от... обувките. Може да си гениален, може да си старателен, издръжлив, супер мотивиран, ако обувките те стискат или не са достатъчно качествени и на петия час започнат да ти създават проблеми тук и там, край. Възможно е едни лоши обувки да развалят цяла продукция. Защото си представете, че творите върху лицето и косата на голяма звезда. И трябва да сте безупречни, защото времето е малко, тя е претенциозна, режисьорът има също свое мнение за визията, а вие нямате душа да изпълните всички тези изисквания накуп. Защото едва стоите на краката си! Актрисата не се харесва, режисьорът е нервен, изобщо провал! Понякога дори не си даваме сметка, вгледани в бляскавите кинопостери, колко важни са хората зад кадър...

Мила и Толик прекарват цял ден в уютното студио на Вяра и Наско и признават, че не усещат как е минало времето. Тя е с ДАМСКИ СНИКЪРИ GRACELAND, а Толик носи МЪЖКИ СНИКЪРИ VENICE. Оказва се, че самите Вяра и Наско са с удобни обувки от Deichmann, както и двете журналистки - Виктория и Константина Костови, които днес влизат в обувките на модели.

„Аз се гримирам всеки ден – това е част от сутрешната рутина, която ми е много приятна – споделя Мила. – И да си призная, до днес мислех, че се справям прилично. В куфарчето на Вяра обаче ми се разкри нов свят, а техниките, които тя ми показа, промениха виждането ми за грима.“

Толик пък хваща четката от Наско, който го учи как да направи много небрежна и секси прическа. „Не е като да хващам четка за първи път, но доста въртене беше, докато разбера техниката на Наско – смее се Толик. – Ако бях с твърди или неудобни обувки, щях да съм капнал бързо-бързо.

Няма как да не питаме Вяра и Наско за известните личности, с които са работили. Защото и двамата, освен в родното кино, са обичани професионалисти и в чуждестранните продукции, които се снимат у нас.

Наско си спомня случка с актьора Били Зейн. „Докато аз гримирах партньорката му за сцената, той стоеше на стола зад гърба ми. И в радост, закачки и музика изведнъж зад гърба си чувам ТУП… Поглеждам в огледалото и виждам - него го няма. Беше паднал със стола на земята. Опитах се да сдържа смеха си, да покажа професионализъм, но не успях. Искрено се разсмяхме всички, а подавайки му ръка да стане, той с усмивка заяви: „Ето, сега наистина видяхте падаща звезда“.

Вяра пък с тъга си спомня най-любимата си от всички звезди – голямата Татяна Лолова. Питаме я и за Моника Белучи, с която последно са снимали. Вяра казва, че тя е истинска знаметиност – безкрайно красива, женствена и респектираща.

Денят в обувките на Наско и Вяра е към края си. Мила, която не може да излезе от обувките на журналист, пита двамата: „Денят ви е свързан с много стоене на крака. Важни ли са обувките и дрехите за вас?“

„О, най-важни са обувките! Комфортът на уморените крачета е основен фактор да се справиш! Винаги маратонки и кецове, в изобилие! Трябва да са ми удобни!“, категорична е Вяра.

„И аз в годините осъзнах, че в професията най–важното са обувките и дрехите, колкото и смешно да звучи – признава Наско. - В началото на моята кариера за мен беше важно как изглеждам, а не дали ми е удобно и комфортно. С времето осъзнах, че това далеч не е от значение, защото в киното много пъти се налага да работиш при доста неприятни услови - дъжд, вятър, сняг, кал. След един снимачен ден през зимата на Панчарево приключих с модните решения на терен. Другото много важно са ми обувките. Всеки път, когато купувам обувки, критерият е да мога да изкарам 12 часа и повече на крак с тях. И затова почти не правя компромис с цената. Комфортът и удобството нямат цена, особено когато работиш основно прав.“

Е, беше красив и много комфортен експеримент. Благодарим на Deichmann, че направиха възможна тази малка магия – да поживеем в красивия свят на двама талантливи творци!

Наско е с МЪЖКИ ЧЕРВЕНИ СНИКЪРСИ VENICE

Вяра и Константина са с ДАМСКИ СИВИ СНИКЪРИ ESPRIT

Червенокосата Виктория е с ДАМСКИ СИВИ СНИКЪРИ BENCH