Агенцията по вписванията пусна гореща телефонна линия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10452201 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Агенцията по вписванията отваря гореща телефонна линия за въпроси, свързани с Търговския регистър. От институцията информират, че от понеделник, 29 ноември, до края на годината, всеки понеделник от седмицата от 9.00 ч. до 17.00 ч. на телефон 02/948 61 92 всеки може да поставя правни въпроси за работата на Търговския регистър.

Отговорите дават юристи с дългогодишен опит в Агенцията по вписванията.

Целта е директно и в реално време да се отговаря питанията на клиенти и потребители на услугите на Агенцията.

През почивните дни АВ съобщи, че Търговският регистър ще бъде свързан с европейската Система за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS) до началото на 2022 г. Агенцията започна кампания по интеграционното тестване за свързване с BRIS. Това е първият от трите финални тестови етапа, които агенцията трябва да премине, съгласно Концепцията за интеграционно тестване на Европейската комисия за свързване на Търговския регистър с BRIS. След тях регистърът ще може да се свърже с платформата за автоматизиран обмен на данни между търговските регистри на държавите членки на ЕС BRIS. Тестването ще се проведе от 6 до 10 декември 2021 г.

През юли ЕК предяви иск срещу България пред Съда на ЕС за това, че не е свързва националния си търговски регистър със системата, което нарушава Директива (ЕС 2017/1132). Крайният срок за България беше 8 юни 2017 г. След изтичането му ЕК многократно призовава страната ни да се свърже със системата. Противното затруднява получаването на съответната информация за българските дружества за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС. Без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат при презгранични сливания, в които участват български дружества, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български дружества.

Свързаността с BRIS улеснява достъпа на гражданите до информация за фирмите в ЕС и гарантира, че всички търговски регистри в Общността могат безопасно да обменят информация помежду си.