За първи път - транссексуален министър в Швеция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10452567 www.24chasa.bg
Лина Акселсон Килблом е назначена за министър на висшето образование и науката в новото правителство на Швеция.

Транссексуална жена - Лина Акселсон Килблом, е назначена за министър на висшето образование и науката в новото правителство на Швеция - първият подобен случай в историята на страната, съобщи Nordic News, позовавайки се на шведски медии, предава Нова тв.

В понеделник Риксдагът (еднокамарен парламент на Швеция) избра Магдалена Андершон, лидер на Социалдемократическата партия на труда на Швеция, за втори път за министър-председател. Тя е първата жена в Швеция, която заема този пост.

Андершон обяви състава на новото правителство днес. Лина Акселсон Килблом е на 51 години и в края на 90-те години на миналия век се подлага на операция за смяна на пола. Някои министри, като министъра на външните работи Ан Линде и министъра на отбраната Петер Хултквист, са запазили работните си места. Ханс Далгрен ще остане министър по въпросите на ЕС.

По-рано самата Андершон оглавяваше Министерството на финансите - пост, който сега ще бъде зает от Микаел Дамберг, настоящ министър на вътрешните работи. Той ще бъде наследен от Морган Йохансон, който едновременно с това ще оглави и Министерството на правосъдието.