Българи протестираха в Берлин заради дискриминация в Северна Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/10452713 www.24chasa.bg
СНИМКА Инициативен комитет за защита на правата на човека Шемето

Десетки български студенти протестираха в Берлин срещу дискриминацията на български граждани в Република Северна Македония, предава БТА. Въпреки лошото време наши съграждани се събраха на първия от три планирани международни протеста, като целта им е да привлекат вниманието на европейските институции към системното нарушаване на човешките права от страна на съседката ни и поругаването на български национални символи на територията на Република Северна Македония. Младежите са категорични, че българският народ няма да толерира подобно поведение.


Съставена е петиция, в която се казва, че организаторите подкрепят усилията на Република Северна Македония за влизане в ЕС, но те няма да получат зелена светлина от София, докато не бъде сложен край на дискриминацията на българи в РСМ. След протеста петицията е подадена в Представителството на ЕК в Берлин.


Пример за подобно неприемливо отношение, според текста на "Обръщение на български студенти към Европейската комисия относно дискриминацията на българи в Република Северна Македония" е принуждаването на българи да се декларират като македонци по време на последното местно преброяване, както и отказването на работа на лица с българско самосъзнание, история и/или самоличност.


Следващите протести ще се проведат на 6-и декември в Париж и на 15-и декември в Брюксел с настояване за строг мониторинг от страна на ЕК относно нарушения на човешките права на хората, които се самоопределят като българи на територията на Република Северна Македония.


Досега инициативата е получила подкрепа от стотици българи в България и извън страната, както и в Република Северна Македония. Те потвърждават, че останалите протести ще се състоят и се очаква на тях да има още повече участници.