Тестването на учениците в Румъния за КОВИД-19 влезе в задънена улица

https://www.24chasa.bg/novini/article/10452776 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Тестването на учениците в Румъния за КОВИД-19 влезе в задънена улица заради "процедури и липса на интерес". Тестове има, но не е ясно кой ще ги прави, съобщи БТА.
В края на миналата седмица министърът на образованието Сорин Къмпяну съобщи, че първата партида от 6,5 милиона теста чрез слюнка са пристигнали и ще бъдат разпратени по училищата. Тъй като ще бъдат тествани около 3,2 милиона ученици два пъти седмично, румънските власти са изчислили, че се нуждаят от 6,4 милиона теста на седмица.
Процедурата по закупуване се забави почти два месеца, но тестовете вече са налице. Появиха се обаче други пречки.
Националният съвет на учениците в Румъния алармира днес, че целият процес е "блокиран от процедури и липса на интерес", съобщи агенция Аджерпрес.
Министерството на образованието не поема отговорност за тестването на учениците, за да не възлага на преподавателите допълнителни задачи. Синдикатите в образованието пък категорично отказват да приемат като задължение на преподавателите процедурата по тестване, посочва Националният съвет на учениците и поиска от министерството да изясни ситуацията.
След като всички представители на гражданското общество (ученици, родители, преподаватели) поискаха периодично тестване в училищата, сега, когато това нещо може да се реализира, целият процес е "блокиран от процедури и липса на интерес", посочва Националният съвет на учениците.
В тази ситуация все повече училища решават да раздадат бързите тестове на учениците, които да си ги правят вкъщи, но така няма гаранция, че тестовете наистина ще бъдат правени, алармира организацията на учениците и осъжда това отношение от страна на онези, които "би трябвало да представляват модел за стабилност и сигурност в подобен социален контекст".
"Смятаме, че в момента не съществува никакъв друг алтернативен вариант за тестване на учениците, като се има предвид острата липса на човешки ресурси в системата", посочва Националният съвет на учениците.
Две от най-големите синдикални организации в образованието обаче категорично отказаха преподавателите да участват в тази дейност, тъй като само 20 процента от учебните институции имат медицински персонал.
Министерството на образованието повтаря, че разчита на разбирането и добрата воля на преподавателите да участват в тестването.
Министърът на здравеопазването в предишното правителство Чеке Атила коментира, че първо е бил оказан невероятен натиск за въвеждането на тестовете, а сега никой не иска да поеме отговорност.
Учебната година в Румъния започна присъствено на 13 септември. С настъпването на четвъртата вълна на пандемията през октомври, която се оказа най-смъртоносната в Румъния до момента, се наложи учениците са излязат в двуседмична принудителна ваканция от 25 октомври до 8 ноември.
Около 70 процента от учениците подновиха заниманията с физическо присъствие на 8 ноември, но само в училищата, в които минимум 60 процента от педагогическия и непедагогическия персонал е ваксиниран.
Румъния е на предпоследно място в ЕС по брой ваксинирани хора с около 43 процента напълно имунизирани. В образователната система обаче ваксинационното покритие е над 70 на сто, сочат данни, представени от министерството на образованието. Степента на ваксинация е най-висока в лицеите, следват детските градини, а на последно място са гимназиите.
По данни на министерството на образованието над 350 000 деца на възраст над 12 години също са ваксинирани с поне една доза. Това са около 30 процента от общия брой деца и юноши, подлежащи на ваксинация, сочат данни на министерството на образованието.
За да увеличат безопасността и за да се върнат всички деца в училище, румънските власти решиха да прилагат неинвазивни тестове със слюнка два пъти седмично. Според първоначалните планове тестовете трябваше да се правят в първия и четвъртия ден от седмицата в класната стая от медицински служители или лица, определени от ръководството на училището. Към момента обаче нито преподаватели, нито медицински служители желаят да се ангажират с тази задача. На този фон някои окръжни инспекторати по образование обявиха, че ще раздават тестовете за прилагане у дома.
Добрата новина е, че през последните седмици броят на заразените в Румъния намалява, както и броят на смъртните случаи и пациентите в тежко състояние. В същото време целият свят е нащрек с появата на новия вариант на коронавируса "Омикрон", което може да се отрази и на ситуацията с присъственото обучение в училищата.