Кралските особи трябва да имат право да опровергават нападки

https://www.24chasa.bg/novini/article/10452807 www.24chasa.bg
Скандалът с брака на принцеса Мако е причина за искането на принц Акишино СНИМКА Ройтерс

Кралските особи трябва да имат право да се защитават от крайни нападки, заяви японският престолонаследник принц Акишино - по-малкият брат на император Нарухито. Той се оплака от острите критики към неотдавнашния брак на дъщеря му и предложи на императорското семейство да бъде позволено да опровергава фалшиви и прекомерни нападки, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Понастоящем от членовете на императорското семейство се очаква да понасят стоически всяка критика, без да се оплакват публично.


През октомври дъщерята на престолонаследника, бившата принцеса Мако, се омъжи за обикновения гражданин Кей Комуро - неин любим от колежа. Двойката се ожени без традиционно сватбено тържество, отчасти заради публични критики по повод финансов спор, в който беше замесена майката на младоженеца. Сватбата на Мако и Кей се забави с три години.

"Клеветата, независимо дали в списанията или онлайн, е неприемлива", заяви принц Акишино на пресконференция, която беше записана миналата седмица и разпространена днес по случай 56-ия му рожден ден.
Престолонаследникът описа някои репортажи в списанията като измислици, докато други включват мнения, които си струва да бъдат изслушани. Според принц Акишино обаче някои коментари в социалните медии са "безобразни".


Дворцови лекари съобщиха през октомври, че Мако се възстановява от форма на травматично стресово разстройство, което е развила, след като е станала свидетел на негативни медийни съобщения за брака си.
Майката на Акишино, императрица емерита Мичико - съпруга на бившия император Акихито и първата обикновена гражданка, омъжила се за монарх в съвременната японска история, колабира и временно губи гласа си през 1993 г. вследствие на постоянно негативно отразяване в медиите. В отговор агенцията, която управлява делата на императорския двор, създаде сайт, за да изясни някои съмнителни репортажи.

Трябва да има "определени критерии", позволяващи на императорското семейство да отговаря на клевета, надхвърляща границите на толерантността, каза още принц Акишино. По думите му клеветата наранява много хора и дори може да доведе до самоубийство.

Мако обяви през септември 2017 г., че възнамерява да се омъжи през следващата година, но финансовият спор, свързан с майката на годеника й, се разрази два месеца по-късно и сватбата беше отложена.
Мако и Кей Комуро понастоящем живеят в Ню Йорк, където съпругът на бившата принцеса работи в правна фирма. Спорът беше разрешен, когато той плати оспорваната сума непосредствено преди двамата да напуснат Япония.

Критиците смятат, че бракът на Мако подчертава трудностите, пред които са изправени жените в императорското семейство.
По закон след брака с мъж без аристократично потекло принцесата загуби титлата си и стана обикновена гражданка. Бракът на Мако няма отношение към реда на наследяване на императорския трон. В Япония престолът се предава само по мъжка линия.
Напускането на Мако намалява броя на членовете на императорското семейство до 17. Император Нарухито има само двама възможни наследници от мъжки пол. С изключение на чичо му, 85-годишният принц Хитачи, това са брат му - престолонаследникът принц Акишино и синът му Хисахито. Император Нарухито и съпругата му Масако имат само една дъщеря - 19-годишната принцеса Аико.