Подкрепа за начало на преговори с ЕС получи Заев от Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10452914 www.24chasa.bg
ЗОРАН ЗАЕВ СНИМКА: РОЙТЕРС

Силна подкрепа от Италия за начало на преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз е посланието, което предаде министърът на вътрешните работи на Италия Лучана Ламорджезе на днешната среща с премиера Зоран Заев, съобщи МИА, цитирана от БТА.
На срещата са били потвърдени добрите отношения между двете страни в областта на образованието, икономиката, културата, отбраната, науката. Констатирано е било развитие на отношенията с очакваното подписване на меморандум за разбирателство в областта на борбата с разпространението на наркотици, който ще допринесе за укрепване на съвместната борба с престъпността и корупцията.
На срещата са били приветствани направените реформи в тази област в Северна Македония, с които са увеличени капацитетите на органите за справяне с престъпността и корупцията. Оценено е било, че има условия да се продължи по пътя към ЕС и че това е стратегически важно за сигурността и от икономически аспект.
Италианската република е стратегически съюзник и партньор в евроатлантическите процеси в нашата страна, но и голям приятел, което бе показано чрез споделена солидарност - винаги когато това е било необходимо, какъвто е примерът с ваксините по време на пандемията. Чрез подписването на меморандума за борба с разпространението на наркотици ще засилим общата борба против престъпността и корупцията, каза Заев.