Путин: Хиперзвуковото оръжие е руският отговор на разширяването на НАТО на изток

https://www.24chasa.bg/novini/article/10452935 www.24chasa.bg
Владимир Путин Снимка: Ройтерс

Създаването на хиперзвуково оръжие е руският отговор на разширяването на НАТО на изток. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на инвестиционен форум в Москва, посочва БНР.

Президентът Путин подчерта, че мащабните военни учения на НАТО в близост до руските граници предизвикват безпокойство в Кремъл:

„Защо трябваше НАТО да се разширява към нашите граници? Защо? Отношенията ни бяха почти идилични, особено в средата на 90-те години. Бяхме почти съюзници. Не! Въпреки нашите предупреждения, разговори и молби все пак натовската инфраструктура се приближи до нашите граници“.

Владимир Путин обозначи като „червена линия” за Русия евентуалното разполагане на натовски ракетни комплекси на територията на Украйна.

„Създаването на такива заплахи е червена линия за нас. Надявам се, че няма да се стигне дотам. Надявам се, че ще надделеят здравият разум и отговорността пред собствената страна и пред международната общност“, посочи той.

Руският президент заяви още, че не се притеснява от увеличаването на военния потенциал на Китай и че сътрудничеството между Москва и Пекин е фактор на стабилност в международните отношения.

„Ще развиваме отношенията си с Китай така, както намираме за необходимо. Провеждаме регулярни съвместни военни учения. Разменяме си делегации. Отношенията са стабилни и нещо повече. Отношенията между Русия и Китай са важен фактор за стабилността в целия свят“.