Гешев в Киев заради Брендо, обсъжда с украинския си колега как да ни го върнат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10453317 www.24chasa.bg
Иван Гешев

Той ще участва и във форум, посветен на незаконните финансови потоци

Кокаиновият крал беше задържан на 6 септември в Украйна, но дни по-късно пуснат, защото изненадващо се оказа техен гражданин

Евелин Банев-Брендо в момента е на свобода, след като се оказа украински гражданин.

Кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо, който има присъди в три европейски държави, ще е основна тема на разговора между Иван Гешев и главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

Двамата най-вероятно ще обсъдят какви са възможностите Брендо да бъде екстрадиран в България, след като се оказа, че докато се укрива от правосъдието, се е сдобил и с украинско гражданство. Именно на това основание съдът в Киев го пусна на свобода, след като беше задържан за отглеждане на марихуана през септември.

Иван Гешев е в Киев за участие в международен антикорупционен форум на тема “Клептокрация и незаконни финансови потоци”, научи “24 часа”. Той заминал във вторник.

Именно в рамките на форума е неговата среща с главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Пред нея той ще постави проблема с екстрадирането на Брендо.

Банев, който има три присъди - 20 години затвор заради аферата “Кокаинови крале” в Италия, 10 години и 6 месеца лишаване от свобода за трафик на кокаин в Румъния и 6 години затвор за пране на пари у нас, беше задържан във вила край Киев на 6 септември.

Той беше спипан с още двама мъже. При претърсванията се оказа, че в къщата се отглежда марихуана.

Още на 14 септември главният прокурор изпрати в Министерството на правосъдието искането за екстрадиране на Брендо. То е било препратено в Украйна на 16 септември. По това време той още е в ареста в Киев. Според правосъдното ведомство не е подавал документи за отказ от българско гражданство.

Румъния също изпрати молба Банев да ѝ бъде предаден веднага щом се разбра за задържането му. По-късно обаче стана ясно, че съдът в Киев е отказал да го екстрадира у нас, защото е украинец, а тамошната

конституция

забранява

предаването на

техни граждани

Решението на украинския съд е от 22 септември. Доката беше още в ареста, Брендо изпрати молба до Софийския градски съд (СГС), с която поиска да излежи трите си присъди в български затвор. В нея обаче заявява, че е български гражданин.

Според съда в Киев украинският паспорт на Евелин Банев е издаден още на 16 декември 2015 г. По това време той е подсъдим по делото за пране на пари у нас. Процесът е на втора инстанция в апелативния съд. Тогава той е с мярка за неотклонение “подписка”, но има забрана да напуска страната. Брендо обаче успява да избяга от България. Най-вероятно това е станало, докато делото се е движело от апелативния към върховния съд, защото по закон подсъдимите не са длъжни да се явяват пред ВКС.

Към края на 2015 г. той има присъда на първа инстанция и в Италия за трафик на кокаин с наказание 20 г. затвор, което е потвърдено 2 г. по-късно. Освен това по същото време и Румъния го издирва с Интерпол заради присъда, отново на първа инстанция, от 10 г. и 6 месеца решетки. Делото по екстрадирането му в Румъния продължи около година.

Докато процесите в Италия и Румъния вървят, Банев беше в България, явяваше се на делото срещу него, ходеше без охрана и дори написа книгата “Съзирам душата на България”. Вдъхновението за творбата му дошло, докато лежал в италианския арест от пролетта на 2012 до лятото на 2013 г.

Дали Банев някога ще бъде екстрадиран у нас, предстои да стане ясно.