Ваксина срещу Омикрон може да бъде одобрена до 3-4 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/10453425 www.24chasa.bg
СНИМКА Pixabay

Адаптирана ваксина срещу новия вариант на COVID-19 Омикрон може да бъде одобрена до 3-4 месеца, заяви изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емер Кук пред Европейския парламент, съобщава Ройтерс. „Ние сме подготвени“, посочва Кук, допълвайки, че вече се работи с медицинската индустрия, за да има готовност за подобно развитие на ситуацията. „Знаем, че в някакъв етап неминуемо ще има мутация, което означава, че ще трябва да променим настоящия си подход“, посочва още директорката.

По думите й ще са необходими около 2 седмици, за да се разбере доколко настоящите ваксини са ефективни срещу Омикрон. Въпреки това тя е категорична, че и ваксините в този им вид ще продължат да осигуряват защита.

Думите на Кук звучат успокояващо след стряскащата прогноза на Световната здравна организация от понеделник, че глобалният риск от новия Омикрон е „много висок“, а мутиралият коронавирус може да доведе до „жестоки последствия“.
Все повече страни в света докладват за случаи на заразени с Омикрон и въвеждат рестрикции за пътувания, за да ограничат разпространението.