Антарктида влиза в Природонаучния музей

https://www.24chasa.bg/novini/article/10453803 www.24chasa.bg

За първи път Националният природонаучен музей при БАН ще има постоянна експозиция, посветена на биоразнообразието на Антарктида, включваща риби, птици, морски безгръбначни и някои видове водорасли и лишеи, предаде БНТ.

Част от екземплярите са много редки, а други са нови за науката и затова имат не само важна музейна стойност, но и висока научна стойност. Те са събирани по време на изследванията на морето около българската антарктическа база на остров Ливингстън.

Сред най-интересните експонати, които посетителите ще могат да видят, са два екземпляра от уникалната ледена риба. Тя е представител на единственото семейство гръбначни животни, в чиято кръв няма хемоглобин и е бяла на цвят. Освен нея във витрината са изложени и 5 вида нототениеви риби. Любопитното при тях е, че имат специални гликопротеини в кръвта, играещи ролята на антифриз, които ги предпазват от замръзване в ледените условия на Антарктида.

Посетителите ще имат възможност да се запознаят и с интересния пингвин на Адели, който рядко се наблюдава около Българската полярна база, както и с няколко вида морски безгръбначни и представители на местната флора. Внимание привлича и гигантският антарктически червей, който достига над метър на дължина. Последните изследвания доказват, че този вид синтезира цял набор от невротоксини, които му служат за това да оцелее и да не стане жертва на хищниците. Тези биологично активни вещества имат потенциал да се използват във фармацията и по-специално за лекуване на някои изключително тежки заболявания като "Алцхаймер" например.

Експозицията "Биоразнообразието на Антарктида" е изготвена под ръководството на доц. Тихомир Стефанов от Музея и с активното участие на доц. Любомир Кендеров от СУ "Св. Кл. Охридски" и гл. асистент Боян Златков от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Обновената витрина ще бъде открита на 1 декември от директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и директора на Природонаучния музей проф. Павел Стоев.

1 декември е и денят, в който всяка година международната полярна общност отбелязва Международния ден на Антарктида.