Тома Биков: Правителство на спасението с ГЕРБ можеше да изведе страната от кризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10454236 www.24chasa.bg
Тома Биков

В една нормална ситуация можеше да има правителство на националното съгласие или националното спасение с участието на ГЕРБ, което да преведе страната през много тежката зима, която идва. Сега ще има ляво-либерално правителство и то ще понесе цялата отговорност.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред Би Ти Ви.

В опозиция една партия няма нужда от партньорство, отвърна той на въпрос може ли ГЕРБ да си сътрудничи с "Възраждане". Не познаваме колегите, ще ги видим тепърва, добави той.

Тежко им на редовните министри, които ще наследят тези, на които най-много им чуваме имената, коментира Биков работата на служебния кабинет. Абсолютно изтървана била ситуацията вече и в образованието, а абсолютно дебелоочие е да си раздават медали в здравното министерство за "справяне" със ситуацията.

Биков не се ангажира с прогноза може ли очакваната четворна коалиция да изкара пълен мандат. Прави ми неприятно впечатление едно нещо - нелош пиар около преговорите по програмата, но в същото време излиза Румен Гечев и казва 8:4:3:2 ще е формулата на управлението. Къде са водени преговорите - частта за програмата за пред хората, а преговорите някъде другаде?

Едни екипи за парлама ги дават някъде по телевизията, друг водят преговорите за министри заключи Биков.

Има ли ексклузитет за една частна компания във военно-промишления комплекс и защо й се дава - това трябва да излезе и да отговори министърката на икономиката. Това настоя депутатът от ГЕРБ по повод скандала в Българската консолидационна компания. Служебният премиер и президента са военни, свързани с ВПК и със сигурност трябва да вземат отношение, настоя Биков.

ГЕРБ зададе въпросите още вчера към Румен Радев и Стефан Янев след уволнението от борда на БКК на изпълнителната директорка Ваня Караганева. От своя страна икономическата министърка Даниела Визиева я защити и обвини предишните назначени в борда от кабинета на ГЕРБ в предварително подготвена акция и им поиска оставките.

На въпрос откъде една политическа партия разполага с точна информация за ставащото в борда на БКК и обвиненията към Караганева, Тома Биков тази сутрин настоя, бе информацията била изнесена публично.

Серия от обвинения в злоупотреби са това - като се започне, че отстранената не е напуснала старата си работа, мине се през договора за 1 млн. лева с адвокатска кантора, при положение че предишната също е получила своя хонорар, и се стигне до стратегически решения, които изобщо не са подходящи в този момент, най-малкото да изчакат новото парвителство. Това посочи Биков. "Е, по какъв начин разбираме, че кантората е свързана със "Сиела" - ами ние проверяваме някои неща", отвърна той на въпроса все пак как партията е наясно с детайлите. През търговския регистър най-малкото, защо мислите, че всичко е тайна, нормална информация е и се придобива много лесно, добави депутатът.

Не сме разследващ орган, но питаме министъра и цялото правителство, което говори за прозрачност. Бившият министър на икономиката Кирил Петков също мълчи, а това е втори изпълнителен директор за последните три месеца, продължи Биков. "Предишния те самите си го уволниха", напомни той.

Биков отрече да твърдят, че служебното правителство има връзка с тази фирма и с вноса на машините за гласуване. Подчерта обаче и сключеното извънсъдебно споразумение за 50 млн. лв. с частна фирма. Без да назовава името й, очевидно визираше това с "Дунарит" след дългогодишния спор за дружеството, което бе собственост на укриващия се бизнесмен и банкер Цветан Василев, а държавата се опитваше да го придобие.

"На мен леко започва да ми намирисва на корупция в тая работа. Накой да не е взимал някакви пари, за да прави всички тези неща толкова бързо и толкова през просото", заяви Биков.

Те са няколко линии, другата е местенето в банка, която не е преминала стрес теста, продължи той. И да излезе министърката да казва "Аз ще ви уволня", изобщо не е прозрачност и почтеност към българските граждани, настоя той. 

"Много ми е интересно и защо започват да реформират първо печелившите предприятия - ДКК, Българската банка за развитие, нали реформа се прави в нещо, което не работи. А те в първото нещо, в което видят пари, струва ми се, че имат други намерения", обвини управляващите депутатът от ГЕРБ. Опитвали се по груб и глупав начин да осъществят това.

Биков продължи да говори за скрита приватизация на ВМЗ "Сопот". Не коментира писмото от ръководството на предприятието, че това не отговаря на истината, защото те искали да говорят с министъра. Ще зададем въпросите в първите дни на парламентарния контрол, наше право е да питаме, заяви Биков. Как няма да се притесняват 4000 работници за местата си, добави той.

Както бордът на директорите показа документи, сега те да излязат и да ги опровергаят, призова депутатът. Заяви, че служебното правителство има "нагон" да взема стратегически решения, а не е редно