Вижте какви промени за учениците и пътуващите влизат сила от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/10454285 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

В сила от днес влизат няколко промени в мерките заради коронавируса. Те засягат правилата при пътуване и образованието.

В заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров се посочва, че от 1 декември е разрешено да се провеждат индивидуални обучения извън учебните занятия в училище. При такива няма да е необходимо децата да бъдат тествани с т. нар. щадящи тестове. 

За училищните занятия продължават да важат изискванията, че присъствено могат да се провеждат часовете само след изследване на учениците, ако половината от паралелката има сертификат за COVID-19, или ако заболеваемостта в дадена община е спаднала под 500 души на 100 хил. население за период от две седмици, така че да има възможност за редуване на половината паралелки.

Относно пътуванията от 1 декември влиза изискване пристигащите от чужбина, които нямат сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване по европейските стандарти се удължава задължителната минимална карантина от един на три дни.

В България може да пристигат само българи, хора със статут на пребиваване в страната и членове на техните семейства от седем държави в Африка - Мозамбик, Ботсвана, Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве. Пътуващите до България от тези страни следва да бъдат поставени под задължителна карантина за десет дни, независимо дали са ваксинирани или преболедували. С изтичането на карантината им те са длъжни да изпратят по имейл на Регионалната здравна инспекция резултат от PCR изследване (направено между 10-и и 12-и ден след пристигането). Разходите за теста не се поемат от държавата.