ЕС няма да провежда спешна среща на върха заради Омикрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10456000 www.24chasa.bg
Омикрон, новият и непроучен още достатъчно добре вариант на коронавируса SARS- CoV-2 уплаши света. Снимка: Пиксабей

ЕС засега реши да не провежда специална дистанционна среща на високо равнище на лидерите на блока заради варианта Омикрон на коронавируса, съобщи служител, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Двадесет и седемте министри на здравеопазването на ЕС първо ще направят оценка на ситуацията следващия вторник и после заключенията ще бъдат представени пред лидерите на редовно планираната среща на високо равнище на 16 декември, каза служителят, говорил при условие за анонимност.

Провеждането на спешна среща на високо равнище се обсъжда от няколко дни, но е трудно да се определи време, удобно за всички лидери. Не е ясно и какво точно лидерите биха могли да решат, докато все още има толкова малко информация за новия вариант, който за първи път беше открит в южната част на Африка.

Междувременно в Дания беше открит човек, заразен с новия вариант на коронавируса Омикрон, който е посетил голям концерт в събота, съобщиха днес датските здравни власти, цитирани от Ройтерс.

Дания вече потвърди четири случая на новия вариант Омикрон, всички от които са при хора, пътували до Южна Африка. Говорител на здравните власти каза, че не може да потвърди дали заразеният посетител на концерт е пътувал.