КПКОНПИ проверява шефката на ДКК, подават сигнал и до Кьовеши

https://www.24chasa.bg/novini/article/10456439 www.24chasa.bg
Ваня Караганева

Антикорупционната комисия започва проверка на освободената директорка на ДКК Ваня Караганева, събощават от институцията, ръководена от Сотир Цацаров. 

Комисията е е самосезирала от публикувано прессъобщение на Съвета на директорите за освобождаването на Караганева. На 29 ноември беше  публикуван пълният текст на протокола от заседанието с мотивите за решението. Сочат се противозаконни действия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК и на държавата.

Дирекция за противодействие на корупцията ще проверява действията на Ваня Караганева като изпълнителен директор. Проверката е свързана и с други действия на висши длъжностни лица от обхвата на ЗПКОНПИ, съобщават от Антикорупционната комисия. .

Ще се изисат документи от Съвета на директорите и от Министерство на икономиката, след което ще бъдат снети обяснения от ръководни длъжностни лица.

След завършване на проверката, Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата, при наличие на корупционни престъпления.

В същото време ръководството на ДКК ще подаде сигнал срещу Караганева и до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши съобщи другата изпълнителна директорка Рая Каназирева.