Оставиха в ареста Хюсеин, обвинен, че нарочно блъснал и убил 19-годишен в Крушаре

https://www.24chasa.bg/novini/article/10456822 www.24chasa.bg

Бургаският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Сливен, с което спрямо Хюсеин Х. е взета мярка за неотклонение “задържане под стража“.

26-годишният мъж е привлечен като обвиняем за това, че на 21 ноември  в село Крушаре, община Сливен,  при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата, като е управлявал в населено място със скорост, превишаваща разрешената от 50 км/час . Той нарушил и задължението  да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удар когато то намали скоростта или спре рязко,  с което умишлено причинил смъртта на 19-годишния Петър Досев.

Хюсеин Х. обжалва пред апелативния съд определението на първата инстанция. В съдебно заседание защитниците на обвиняемия пледираха за по-лека мярка за неотклонение, считайки деянието за непредпазливо. Обвиняемият ооиска  „домашен арест“.

Държавното обвинение обаче посочи, че жалбата е неоснователна и настоя за потвърждаване на атакуваното определение.

По време на заседанието стана ясно, че между автомобила на Хюсеин и този,  в който е пътувал загиналият, е имало съприкосновение, преди настъпването на катастрофата.

Представените в съдебното заседание доказателства – протоколи за разпити на свидетели, не променят фактическата обстановка, смятат магистратите, според които съществува опасност от укриване или извършване на ново престъпление от страна на обвиняемия.

Разследваното престъпление е с висока степен на обществена опасност, предвиденото наказание е от 10 до 20 години лишаване от свобода, което може да е мотив за опит за укриване от разследващите органи.

Необремененото съдебно минало и постоянния адрес са безспорни, но не могат да се противопоставят на тежестта на инкриминираното деяние и обстоятелствата, водещи до извод за опасност от укриване, посочват апелативните съдии.

Разследването е в съвсем начален етап, предстои извършването на множество следствени действия. Към момента взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ е съобразена е със закона и доказателствата.
Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

Съдебното заседание беше проведено при спазване на противоепидечните мерки срещу COVID-19 и указанията на здравния министър и ВСС за осигуряване на необходимото отстояние между присъстващите в залата.

С цел спазване принципа на публичност на съдебното производство, представителите на медиите имаха възможност да проследят в реално време заседанието в друга зала на Апелативния съд.