СЗО: Не е необходима нова ваксина за Омикрон (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10456897 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Според организацията фармацевтичните компании ще внесат незначителна корекция на съществуващите

Световната здравна организация не разполага с данни за намаляване ефективността на съществуващите ваксини срещу коронавирус след появата на щама Омикрон. Такива съмнения се породиха още в първите дни на откриването на новия вариант, за който се обяви, че е в пъти по-заразен от Делта, съобщава дир.бг.

Още преди да са изминали необходимите минимум две седмици за наблюдение и проби дали щамът ще се повлияе от известните до този момент ваксини, СЗО предупреди за повишен риск и опасност да се разпространи по целия свят, като призова отново за ваксинация.

С днешна дата обаче новините от световния форум в Женева, организиран от СЗО, са по-скоро към успокоение, че ваксините ще спрат и Омикрон.

СЗО не смята, че е необходимо да бъдат създавани нови ваксини, тъй като фармацевтичните компании трябва да внесат само незначителни изменения в състава на вече разработените препарати.

Досега най-малко 23 държави са съобщили за наличието на щама на коронавируса Омикрон, открит първоначално в Южна Африка. Това съобщи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг в Женева. „И този брой несъмнено ще нарасне”, добави той.

На този фон председателят на Еврокомисията вече заговори за задължителност на ваксините срещу коронавирус.

Урсула Фон дер Лайен призова членките на Европейския съюз да обмислят и обсъдят въвеждането на задължителната ваксинация срещу COVID-19.

"През последните няколко седмици много от нас станаха непосредствени свидетели на новата вълна от COVID-19, довела до заразяването на някои от нашите близки приятели, колеги, членове на семейството или любими хора - заяви тя. - Бързото увеличаване на броя на заразените подлага на все по-голямо напрежение нашите болници и здравни работници. Към това се добавя и появата на вероятно силно заразния вариант Омикрон, към който трябва да подходим с най-голямо внимание. Убедена съм обаче, че ЕС е на висотата, необходима за справяне с тези предизвикателства. Днес представяме широк набор от действия — от увеличаване на усилията ни за ваксиниране и инвестирането в лечения, до подобряване на наблюдението и профилактиката, през засилване на нашата солидарност в световен мащаб. Междувременно отново настойчиво призовавам всеки от вас: ваксинирайте се, поставете си бустерна доза и спазвайте правилата, за да се защитите".