Атанас Пеканов: Повишаване на минималната работна заплата вдига и доходите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10456988 www.24chasa.bg
Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

"Надявам се да има кабинет, защото имаме нужда от кабинет, за да решава дългосрочните проблеми пред нас. Да, служебното правителство е изготвило проект за бюджет, казвате, не му е работа, но по същият начин Планът за възстановяване не беше работа на служебния кабинет да го изготви, но ние го изготвихме, успяхме да го финализираме и да го предадем на Брюксел. По същия начин и с бюджета - трябва да се направят предложения, всичко разбира се, е в Народното събрание, те имат възможността да ги приемат, както и да го променят по всякакъв начин". Това каза в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви вицепремиерът Атанас Пеканов.

"Аз не бих казал, че повишаването на минималната работна заплата е нещо много ляво. Напротив, тази година виждаме една абсолютно приета мярка. В Германия последната коалиция въведе минимална работна заплата, а новата коалиция, която тепърва подписаха споразуманието преди няколко дни, планува да я увеличи. Аз смятам, че на академично ниво виждаме по-скоро позитивните ефекти от това - минималната работна заплата, увеличението й, тя упражнява ефекти върху всички заплати, така, че доходите да се повишават. Да, може да има и негативни ефекти, но те са повече ограничени. Така, че  това е мярка, която аз подкрепям", каза той по повод увеличението на работната заплата у нас.

Според Пеканов, това е стъпката, която се прави в цял свят. "Правителствата правят много активна роля, за да подпомагат възстановяването на икономиката. Ние все още имаме нужда от тази конвергенция на доходите и това значи, че тези мерки са правилните мерки. По отношение на заемите взети тази година са именно в рамките на така заложените в държавния бюджет, няма нищо, което да е било неочаквано или извънредно. Бих казал, че няма нищо форсмажорно, това е темата, която се използва за политически изказвания колко е лошо и вредно това, но пак казвам, те е така - не е лошо и вредно това решение", каза още Пеканов. Той обясни още, че днес на МС е приета следващата помощ от ЕС, която е  част от целия инструмент за помощ срещу кризата. "Днес приехме и България следващата година ще получи 290 милиона лева от ЕС, това не е заем, това са грантове, които ние получаваме и те ще отидат за бизнеса, за икономическата активност, обезщетения за граждани, ако са сектори по някакъв начин засегнати от пандемичната обстановка, за здравни заведения, за социални мерки, като мярката "Топъл обяд" на социалното министерство", каза Пеканов.

Вицепремиерът нямал време да следи преговорите, които течат в момента, но бил обнадежден, че голяма част от приоритетите, от реформите, които са заложени от служебния кабинет, са заложени в Плана за устойчивост и развитие". "И те ще трябва да се случват в следващите години. Виждам, че има приемственост, разбираемост от страна на партиите, че това са неща, които трябва да се случват в сферата на икономиката, в енергетиката, в здравеопазването. България от години получава по всички тези сектори препоръки от ЕС и тя ги игнорира. По-малко от 10% от препоръките в рамките на европейския семестър, които получаваме, се прилагат.  Т.е. ние не прилагаме това, което ни се отправя като критика. В Плана за възстановяване и устойчивост сме заложили именно мерки, които да адресират всички тези проблеми, които са се събрали през годините. И за да е ефективно изпълнението трябва да има приемственост и в този смисъл аз се радвам, че по време на преговорите и конкретни реформи са били споменати, точно които са заложени в плана. Надявам се, че те ще се случват успешно", каза Пеканов.

Според него, най-важна е формулата, която вече е намерена - балансиран подход. "От една страна нуждата на икономиката да растат доходите, от друга страна да имаме предвид инфлацията, която може да отприщи, например индексирането на минималната работна заплата не трябва да се прави само на база на инфлацията, защото именно това може да стартира тази инфлационна спирала, която е може би риск. Тези рискове трябва да се отчитат и аз смятам, че партиите ги отчитат".

Колкото до консултативен съвет, който той свика по темата за Зелената сделка, вицепремиерът заяви:  "За България Зелената сделка е възможност. На консултативния съвет, който аз свиках имаше представители от всички министерства, на академичната общност, на синкидатите, на работодателите, при следващото заседание ще има представители на парламентарните групи, за да дискутираме. Тя продължи четири часа, за да намерим най-добрите решения. По отношение на Зелената сделка сега идват нови регулации, там трябва да сме подготвени. Институциите не винаги са подготвени - технически, с експертиза, така и да отговорят на изискванията.  Загубили ли сме авансово плащане за тази година във връзка с този План за устойчивост,  може би, но и  в момента текат преговори, а аз не искам да предвиждам какъв ще е резултатът от тях. Те са трудни,  други страни са ги водили по 4-5 месаца, защото има червени линии, които смятаме, че не можем да се съгласим, отново по отношение на зеления преход. Има много линии, които смятаме, че все пак много амбициозно адресирахме в нашия план, но аз съм го казвал много пъти - да не се съсредоточаваме върху аванса, върху това са едни пари, които ще усвоим. Не, това са едни пари, които ще усвоим, ако има резултати. И когато има резултати, ще получим пари срещу реформите, които сме провели, срещу важни проекти, които сме реализирали. Един компонент, от който съм много доволен, че се случи е здравеопазване. Ами там са заложени изключително високотехнологични апаратури. Един от проектите за протонна терапия, това е революционна технология за третиране на рак при деца, щадяща терапия. Специалисти ми обясниха на какво високо ниво е това. Това са неща, които ще променят България. Парите ще ги вземем, но нека реалиираме проектите, да направим това, което сме обещали. Проектите са защитени, но те трябва да се реализират. В момента например, подготвяме това - изпълнението на Плана за устойчивост. Той ще финализира следващите пет години. Това е една половин управленска програма, защото там са заложени много неща, които министерствата трябва да движат. Това е начинът да реформираме страната си", каза още Пеканов.