САЩ предупредиха за мерки с голямо въздействие, ако Русия нахлуе в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/10457441 www.24chasa.bg
АНТЪНИ БЛИНКЪН СНИМКА: РОЙТЕРС

САЩ изразиха днес дълбока загриженост от "доказателства", които показват, че Русия е планирала "сериозни агресивни действия срещу Украйна" и обещаха да я накарат да плати "висока цена", ако пристъпи към действие, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Блинкън добави, че руските планове включват усилия за дестабилизиране на Украйна отвътре, както и широкомащабни военни операции.

Казахме ясно на Кремъл, че ще отвърнем на удара, включително чрез поредица от икономически мерки с голямо въздействие, които сме се въздържали да използваме в миналото, предупреди ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън след срещата на НАТО в латвийската столица Рига.

През последните седмици Русия засили планирането на потенциални военни действия в Украйна, включително разполагане на десетки хиляди допълнителни бойни сили близо до украинската граница, каза Блинкън пред журналисти след срещата на външните министри на държавите от НАТО.

Не знаем дали президентът (Владимир) Путин е взел решението за нахлуване. Това, което знаем, е, че той разполага силите, с които да го направи в кратък срок, ако реши, каза Блинкън.

Държавният секретар на САЩ даде най-ясната досега оценка за това, което руският президент Путин може би възнамерява да направи, и с това подготви почвата за утрешната си напрегната среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Блинкън добави, че в НАТО има "огромна солидарност" по отношение на готовността да се предприемат силни мерки, ако Русия нахлуе в Украйна.