Андрей Ковачев: Стартира дискусия за уеднаквяване на зарядните устройства

https://www.24chasa.bg/novini/article/10457941 www.24chasa.bg

Евродепутатът Андрей Ковачев ще участва в дискусия за уеднаквяване на зарядните устройства, който днес бе представена от Европейската комисия пред Комисията по единен пазар и безопасност на потребителите. Самият той пусна на страницата си във фейсбук подробности:

"Дългочаканият законодателен акт за уеднаквяване на зарядните за мобилни устройства. USB C ще стане стандартният порт за смартфони, таблети, преносими високоговорители, слушалки и конзоли за видеоигри в ЕС. Освен това според предложението производителите ще трябва да продават устройствата си и във вариант отделно от зарядното. По този начин се цели освен да се спестят ненужни разходи за потребителите, да се намали и генерирането на електронен отпадък. Освен това ще бъде хармонизирана и технологията за бързо зареждане.

Като докладчик на Групата на ЕНП ще настоявам законодателството да обхваща възможно най-много устройства. Очаквам с колегите от другите групи да дискутираме възможните промени в технологиите, включително безжичното зареждане", написа Ковачев.