Посланикът ни в Молдова подписа проекти, финансирани от външното ни министерство

https://www.24chasa.bg/novini/article/10458130 www.24chasa.bg
Евгени Стойчев

Българския посланик в Молдова Евгени Стойчев подписа с ръководителите на Научното дружество на българистите (НДБ) Иван Думиника и организацията "Български дух" Олег Косих споразумения по одобрените проекти, финансирани от министерството на външните работи на България.

Засега с тези бенефициенти са подписани документите за реализацията на два проекта, които изцяло са финансирани от българска страна. Проектът "Укрепване на научно-изследователския капацитет на Научното дружество на българистите в Република Молдова" е на стойност 19 581 лв. и предвижда закупуване на компютърна и мултимедийна техника за нуждите на НДБ и на Българското неделно училище в Кишинев.

Фондацията "Български дух" ще реализира проекта "Укрепване на институционалния капацитет на организация на бесарабските българи", който е на стойност от 28 998 лв. По него ще се закупят компютърна техника за информационния портал Svetlina.online, оборудване за детския спортен клуб в Тараклия, спортната зала в село Кортен, Детския рехабилитационен център "Пламъче" в Тараклия и училището в село Колибабовка.

След подписването, председателят на "Български дух" Олег Косих призна, че във фондацията ще действат оперативно и открито, за да има максимална полза за общността на бесарабските българи. В организацията му много ценят усилията, които полагат министерството на външните работи в София и българските дипломати в Кишинев. Работата им често остава незабелязана, но е толкова важна, сподели на страницата си във фейсбук Олег Косих.

През тази година, както и през изминалата, министерството на външните работи реализира две проектни програми - Българска помощ за развитие и Програма за подпомагане на организациите на българските общности зад граница. По тях бяха одобрени осем от общо шестдесет подадени проектни предложения от Молдова. Осигуреното от България финансиране е на стойност 340 000 лева за изпълнение на следните проекти:

1. "Културата - основен двигател в съхраняването на българския дух, традиция и самосъзнание". Бюджетът е 150 000 лв. при 80% финансиране от българска страна - 120 000 лв. Проектът е комплексен и предвижда реставрация и възстановяване на Дома на културата, както и изграждане на водонапорна кула в село Стояновка. Бенефициент е Обществена асоциация "Стояновка ЗаЕдно".

2. "Реставрация на паметника на Христо Ботев" в град Кишинев, бюджет 33 000 лв., като се финансира изцяло от МВнР. Проектът включва освен цялостна реновация на паметника и облагородяване на прилежащата територия. Бенефициент е НДБ.

3."Обучение за разработване на проекти за развитие - инициатива за местни служители и активисти". Бюджетът е 18 375 лв. при 100% финансиране от българска страна. Основна цел на проекта е повишаване на капацитета за разработване на проекти на служителите в местната администрация и представителите на НПО в населените с етнически българи райони на Молдова (градовете Тараклия, Твърдица и селата Кортен, Валя Пержей, Стояновка). Бенефициент е Фондация "Български дух".

4. "Основен ремонт на сграда за Детско училище по изкуства" в град Тараклия, с бюджет от 110 027 лв., от които българското финансиране е в размер на 93 523 лв. (85%). Включва осъществяване на строително-монтажни дейности, както и закупуване на оборудване за хореографски зали. Бенефициент е районният съвет на Тараклия.

5. "Традиции, култура, съвременност - три важни фактора за съхраняване на българската идентичност чрез образование" с бюджет в 19 700 лв., със сто процента финансиране от българска страна. Проектът предвижда разработване и отпечатване на български учебници и учебни помагала по музикално възпитание, адаптирани към учебната програма на Министерството на образованието и изследванията на Молдова, които да бъдат внедрени в училищата, в които се обучават децата от българската общност в градовете Кишинев, Тараклия, Твърдица селата Валя Пержей, Стояновка, Кортен, Кайраклия и др. Целта е да бъдат задоволени нарастващите потребности по предмета, който е широко преподаван в Молдова и допринася за обогатяване не само на музикалната, но и на хореографската култура на многобройните ансамбли за български народни танци и песни. Бенефициент е Обществената асоциация "Тук и сега".

6. "Закупуване на колекция от книги по история на бесарабските българи от наследниците на историка Иван Забунов". Бюджетът е пет хиляди лв. и е изцяло финансиран от МВнР. Той е свързан с необходимостта от съхраняване на уникалната литературна, художествена и историческа колекция от книги на един от най-видните българисти Иван Забунов, починал през 2020 г.. Колекцията се състои от над две хиляди екземпляра, сред които има множество ценни и редки издания, свързани с историята, културата и традициите на бесарабските българи. Планирано е колекцията да бъде дарена на Тараклийския университет. Изпълнител на проекта е Фондация "Български дух".

Включени са и двата проекта за реализацията, за които вече има подписани споразуменията.

Според първия секретар, завеждащ образование, култура и преса в българското посолство в Молдова, Красимир Андреев, до края на годината се планира да се подпишат още три споразумения, а през март 2022 година - останалите три.