Талибаните призоваха САЩ да деблокират замразените авоари на Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/10458182 www.24chasa.bg
Талибани Снимка: Ройтерс

Талибаните отново призоваха САЩ да деблокират милиарди долари замразени афганистански авоари след двудневни преговори в Доха в момент, когато Афганистан се бори със сериозна хуманитарна и икономическа криза, предаде Франс прес, цитиран от БТА.
Правителството на талибаните настоя също за премахване на санкциите по време на двустранните срещи, водени от талибанския министър на външните работи Амир Хан Мутаки и специалния представител на САЩ за Афганистан Том Уест.
Първата фаза на преговорите вече се състоя в Доха през октомври, след като талибаните се върнаха на власт в Кабул през август и след края на 20-годишното американско присъствие в Афганистан.
"Двете делегации обсъдиха въпроси от сферата на политиката, икономиката, общественото здравеопазване, образованието и сигурността, както и (средства) за достъп до необходимите банкови и финансови услуги", написа говорителят на афганистанското външно министерство Абдул Кахар Балхи в Туитър.
"Афганистанската делегация даде уверения на САЩ по отношение на сигурността, призовавайки за безусловно деблокиране на афганистанските авоари, слагане на край на черните списъци и санкциите, и настоя хуманитарните въпроси да бъдат отделени от политиката", добави говорителят.
Вашингтон замрази близо 9,5 млрд. долара (8 млрд. евро) авоари на афганистанската централна банка. МВФ и Световната банка също спряха дейността си в Афганистан.
САЩ твърдо поддържат позицията си относно санкционните мерки, по-специално срещу талибанския премиер Мохамад Хасан Ахунд, като уверяват, че въпреки това ще действат, за да помогнат на афганистанския народ.
Вашингтон призова също талибаните да дадат на жените и момичетата достъп до образование и "изрази дълбока загриженост относно твърденията за нарушения на правата на човека" в Афганистан.
САЩ напомниха на талибаните за техния ангажимент да не позволяват на "терористични" организации да действат на афганистанска земя и да гарантират безопасното придвижване на американски граждани, които желаят да напуснат страната.
Вашингтон също така призова за освобождаването на американския гражданин Марк Фрерикс, отвлечен в Афганистан през февруари 2020 г.
Талибаните определиха преговорите в Доха като "позитивни" и казаха, че Мутаки се е срещнал в столицата на Катар също с посланиците на Япония и Германия, акредитирани в Афганистан.