Директорката на градината, станала огнище на менингит: Нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме носители

https://www.24chasa.bg/novini/article/10458335 www.24chasa.bg

Огнище на менингит в столичната 37-ма детска градина "Вълшебство", в квартал Павлово. От вчера детското заведение е с преустановени занятия. До момента заразени са 16 деца и двама възрастни. За съжаление, вчера стана ясно, че първото инфектирано дете е починало, потвърдиха от СО. То е било на 5 години, в трета група.

В петък майката на първото инфектирано дете се обади на учителката и ни уведоми, че то е починало.

Детето повърна, вдигна висока температура за много кратко време, своевременно информирахме родителите, те много бързо реагираха и ги насочихме към личен лекар, обясни пред БНТ Гергана Петрова, директор на детската градина.

Всички родители в петък бяха уведомени, че евентуално децата имат контакт с някаква бактерия. Към момента нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме деца, които са носители, поясни тя.

Извършена е пълна дезинфекция на сградата, на общите площи. Всички родители са уведомени, изпълнени са указанията на здравните власти, допълни директорката.

Ние не знаехме каква е бактерията, имахме указания за някаква бактерия, обясни Петрова.

На въпрос как става заразяването, Кантарджиев каза: При тесен контакт - дълго време трябва да сте в една стая, да спите в едно помещение и това става по въздушно-капков път.

От 2011 г. в нашата страна се прилага ваксина за менингит.

Хората да не се плашат и да не се създава излишна паника, призова той.

Всеки дрезгав глас не значи инфекция на мозъка. Това са загуба на съзнание, загуба на ориентация, сънливост, промени в държанието на детето, каза той. Но подчерта, че диагнозата трябва да се постави от лекар.

Решение на столичното РЗИ е колко време ще продължи карантината в детската градина, каза той.