Великобритания купува още 114 млн. дози от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10458370 www.24chasa.bg
COVID ваксина Снимка: Пиксабей

Великобритания съобщи, че е договорила споразумения да закупи още 114 милиона дози от ваксините срещу КОВИД-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна". Лондон уточни, че е ускорил сключването на договорите с оглед на появата на новия вариант Омикрон, предаде Ройтерс.

Сделката предвижда през следващата година и през 2023 г. Великобритания да получи още 60 млн. дози от препарата на "Модерна" и 54 млн. от този на "Пфайзер". В договорите е заложен и достъп до модифицирани ваксини, в случай че такива се окажат нужни за борбата с щама Омикрон или който и да е друг вариант на вируса, посочи британското здравно министерство.

Италианската агенция по лекарствата АИФА даде зелена светлина за ваксинирането с препарата на "Пфайзер"/"Бионтех" на децата на възраст от 5 до 11 години, предаде ДПА.

На децата в тази възрастова група ще бъде поставяна една трета от дозата, поставяна на подрастващите и възрастните. Съгласно препоръката на АИФА ще им бъдат поставени две дози. Времето между поставянето на първата и втората ще бъде три седмици.

Правителството в Рим реши да включи армията в помощ на тестването на учениците, за да могат училищата в Италия да останат отворени, съобщава БТА.

Планът предвижда освен наличната си инфраструктура за тестване армията да предостави за целта 11 от лабораториите си по молекулярна биология в осем региона. Обектите ще анализират пробите, взети у дома с помощта на мобилни военни екипи. Целта е да се ускори тестването на учениците.

В Германия армията също мобилизира допълнителни сили за борба с пандемията. Командването на Бундесвера обяви, че към разположените към момента за тази цел 8000 военнослужещи ще се присъединят още 4000, които да помагат в борбата с четвъртата вълна на пандемията, която засегна особено тежко някои части на Германия.

Същевременно федералната република ускори темповете на ваксинацията, но може да не постигне целта, която си е поставила. Във вторник по данни на Института "Роберт Кох" са поставени рекордните над 800 000 ваксинни дози.

Въпреки това обаче дори и с този темп германските власти няма да могат да изпълнят целта, която са си определили до Коледа да поставят поне 30 милиона дози (което включва първи, втори и бустерни).

Засега напълно имунизираните в Германия срещу КОВИД-19 са най-малко 57 милиона, което прави 68,6 процента от населението.