Идея: Училищата да купуват тестове за големите ученици, а държавата след това да им възстановява парите (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10458448 www.24chasa.bg
Асен Александров

Трябва да бъде разрешено на училищата да могат да купуват тестове, а след това парите им да бъдат възстановени. Или да се даде възможност на общините да провеждат малки обществени поръчки за тестове. Тези варианти за връщане в клас на големите ученици даде директорът на 51-о столично училище Асен Александров пред Нова телевизия.

В Европа няма държава, в която учениците да са толкова дълго онлайн, както тази есен. Над 50 дни са вече вкъщи децата от 5-и до 12-и клас, допълни той. И критикува заповедите, че не позволяват тестване в училище, а може да се чака в лаборатория или да се организират импровизирани такива пред сградите.

За малките имаме тестове, за големите не. Нямаме желаещи родители да тестват сами децата си в лаборатория, но повече са заявили желание децата им да бъдат тествани, ако тестването е безплатно, разказа Мая Зафирова, директор на 140-о СОУ. В училището нямало достатъчно деца със зелен сертификат.

Важно е да продължи обществения натиск, защото се видя, че училището е незаменимо, призова Магдалена Абаджиева, която е родител. Тя разказа, че голямата й дъщеря, която е в 8-и клас - на ново място и с нови съученици, плакала 4 часа, когато ги затворили и обявила, че не може повече така и не й се живее. Затова призова всички, които вземат решенията, да се срещнат с децата и да ги чуят.

Друг родител - Ралица Вачкова, призова за оставка на министрите на здравеопазването и образованието.

Още от утре децата трябва да бъдат пуснати на училище без никакъв филтър. Двете министерства ни предадоха, да си пренапишат заповедите, двамата министри да се стиковат, а не да се противоречат, призова Антонина Кенова, която е доброволка в Национален инициативен комитет за качествено образование.