"Таймс": Съдбата на Украйна е в ръцете на Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/10458488 www.24chasa.bg
Владимир Путин Снимка: Ройтерс

Ситуацията на руско-украинската граница е изключително напрегната от няколко седмици насам, пише френският в. "Монд".

САЩ споменаха вчера, че разполагат с доказателства, че Русия планира "мащабни агресивни действия срещу Украйна" и обещаха, че ще я накарат да плати "висока цена", ако го направи. Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, предполагаемите планове на Русия включват "усилия за дестабилизиране на Украйна отвътре, както и мащабни военни операции", предава БТА.

На фона на това говорителката на руското външно министерство Мария Захарова порица Украйна, като заяви, че Киев е изпратил 125 000 военни и тежка техника в източната част на страната. Руският външен министър Сергей Лавров порица "деструктивната политика" на страните от НАТО, които "се опитват да привлекат Украйна в своята орбита и да я превърнат в антируска страна".

Киев призова вчера, на срещата на външните министри на страните от НАТО, за пакет от мерки, които да убедят Москва да не предприема военна операция. Генералният секретар на Алианса подчерта, че отбранителният съюз е решен "да окаже политическа и практическа подкрепа на Грузия и Украйна".

Съдбата на Украйна е в ръцете на един човек: Владимир Путин, гласи заглавие на в. "Таймс".

Повечето анализатори смятат, че Русия ще се въздържи от военна инвазия, но малцина са готови да отхвърлят изцяло възможността, добавя изданието.

Не знаем какви са плановете на Путин - той остава непредсказуем, както обикновено. Но от 1939 г. насам призракът на конвенционална война в Европа между две големи военни сили никога не е бил по-реален, пише в. "Вашингтон пост".

Администрацията на Байдън трябва да пренасочи усилията си от нереалистичната цел на "стабилни и предсказуеми отношения с Русия", към по-постижимата такава: стабилни и предсказуеми отношения с Украйна. Сближаването с Киев е най-добрият отговор на руските заплахи, подчертава се в статията. Това трябва да се комбинира с ясен ангажимент за принудителни действия спрямо Русия, ако дипломацията се провали.

Байдън се нуждае и от нова мащабна стратегия за връзки с Русия и възпирането й, достигаща далеч отвъд Украйна. Подкрепата за една богата, свободна и суверенна Украйна обаче трябва да бъде централен компонент на тази стратегия. Всичко това започва с по-стабилна и предсказуема политика спрямо Киев, подчертава американското издание.