Трима души от репатрираните в Румъния от Южна Африка са положителни за COVID

https://www.24chasa.bg/novini/article/10458613 www.24chasa.bg
Новият вариант на коронавирус - Омикрон Снимка: Пиксабей

Трима души от групата, която беше репатрирана в Румъния от Южна Африка във вторник, са дали положителен резултат на теста за коронавирусна инфекция, съобщава в. "Адевърул", предава БТА.

Става дума за един състезател от отбора по ръгби на румънския град Бая Маре и други две лица. И тримата са асимптоматични и се намират под карантина, посочи Групата за стратегическа комуникация.

Пробите са изпратени в специализирана лаборатория за секвениране, за да бъде установено дали става дума за новия вариант Омикрон. Процесът трае 3-4 дни, отбелязва изданието.

Здравното министерство посочи, че 29 спортисти, репатрирани от Южна Африка, които пристигнаха в Бая Маре, са тествани и са им осигурени условия за карантиниране.

Тестовете, които са дали положителен резултат, са направени във вторник вечерта на летището в Бая Маре.

Четиридесет и шест румънски граждани и 24 чужденци, сред които 10 българи, кацнаха във вторник във военната база 90 в Букурещ. Те бяха евакуирани със специален полет на ТАРОМ от Южна Африка заради спирането на полетите от тази страна след появата на новия вариант Омикрон на коронавируса.

Ръководителят на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат заяви тогава, че всички пътници, тествани до момента, са дали отрицателен резултат.

След това спортистите и персоналът на отбора по ръгби продължиха с друг самолет на ТАРОМ към Бая Маре (Северна Румъния).

"Адевърул" отбелязва, че всички лица, пристигнали с полета от Йоханесбург, са поставени под карантина, а чужденците са продължили пътуването си към съответните страни.