12 милиарда лева нов дълг за догодина предлага служебният финансов министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/10458637 www.24chasa.bg
Валери Белчев СНИМКА: Министерски Съвет

Твърде вероятно е бюджетът за догодина да се получи балансиран. Ние предлагаме базов сценарий, не сме в позиция да планираме структурни промени. Така служебният финансов министър Валери Белчев мотивира внасянето на самостоятелен проект на бюджет за догодина. Той отговаряше на въпроси на граждани по Фейсбук.

Въпреки, че допусна бюджетът да успее да приключи годината с малък излишък, министърът съобщи, че планираният от него таван за нов дълг догодина е 12 милиарда лева. Той потвърди още, че ако зависи от него, би взел заем от международните пазари. До края на тази година не се предвижда тегленето на нов дълг, каза още Белчев.

Макрорамката на бюджета залага 2,9% дефицит, малко над 4%, лимит на дълга 12 млрд. лв., добави той.

Според него, инфлацията притеснява всички, но тя не е толкова висока, че да изисква специални мерки. По последни прогнози, вероятно темпът до няколко месеца ще бъде овладян, прогнозира министърът.

Планираме минималната пенсия да бъде 370 лв. и да има ковид надбавки от 60 лв. до валидността на ковид мерките, т.е. за първите 6 месеца на 2022 г., каза министърът. След това пенсиите щели да се върнат на нормалните си нива. Добавка отново се предлага да има за всички пенсионери, подчерта министърът. Искаме да избегнем от риска, когато паднат добавките, някой пенисонер да се върне на 300 лв., добави Белчев.

На въпрос на 24 часа за размера на добавките за пенсионери какъв финансов ресурс е нужен и той не внася ли допълнителен инфлационен елемент, Белчев отговори: „Аритметиката е ясна- 2 милиона пенсионери по 60 лв. за 6 месеца, не смятам, че тези 750 млн. лв. ще предизвикат допълнителен инфлационен натиск“.

На въпрос защо предвижда увеличение на минималната заплата само до 710 лв. той заяви: истината е, че живеем в пазарна икономика, заплата се плаща, не се дава, но трябва да мислим и за работодателите, за да не ги фалираме и хората да останат без работа. Винаги това е един баланс, работещ на принципа на търсенето и предлагането. Мислим и за бизнеса. „Цените като растат и трябва да се вдигат заплатите“, заяви той. Не мога да отида в предприятие да кажа да плащаш толкова. Да се погрижим бизнес климатът да бъде добър.

Данъци не предвиждаме да растат, да не забравяме, че данъците се определят от парламента, съобщи служебният финансов министър.

В проекта за бюджет, който ще внесе този кабинет не се предвижда намаляване с 10% на разходите, защото това означава съкращение на хора, коментира министърът. Нещо повече, предвиждаме увеличение на заплатите с 5%. Той не коментира предвижданите след преговорите меду четирите партии структурни реформи.

Като интересна идея Белчев определи това минималната заплата да е процент на средната заплата. Но направи уговорката, че тя не може да стане от утре, плановете са да влезе от 2023 г. Диференцирана минимална заплата по региони пък е нещо, което би разбъркало системата сериозно. Според него, имало смисъл в тази идея, но процесът за подготовка би бил твърде дълъг.

Разглеждаме специални механизми за ограничение на износа, като мярка срещу цените на еленергията, обяви Белчев. Но направи уговорката, че това е тежък процес и да се получи това право от ЕК трябват 1 до 3 месеца. Създаването на клирингова къща е в напреднала фаза, стана ясно от думите му.

По проблема за парите в плик, Белчев смята, че проблемът не е едностранен. Механизмите, които обсъждаме е да се създадат стимули и санкции, хората, които приемат такива пари да не могат да се ползват от определени привилегии. Доста голям процент от заплатите в плик се дават в ресторантьорството, заяви още той.

По повод детските добавки, Белчев коментира, че „да раждаш деца не е бизнес, ние правим някои неща в рамките на мислимото и правим крачка напред, правим което можем, увеличаваме надбавките с 20%, което не е никак малко“.

Според него, нов локдаун в близко бъдеще няма да има. Ако се стигне до тежка ситуация, ще бъдат намерени средства за помощ на бизнеса и на хората.

Той отказа да си направи оценка за успехите и провалите. Но все пак заяви, че като успех оценява това, че ще приключим трудна годината сравнително добре, както и че са успели да се справят с няколко шокови ситуации, които за щастие не се наложило да стават публично достояние. Въпреки, че отрече да има намерения да остава в новия кабинет, както и дали е получавал покана за това, Белчев добави, че политиката е интересно поприще, на което би си опитал възможностите.