Продадоха писмо от Екатерина II за ваксинацията и портрет за $1,26 млн.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10458983 www.24chasa.bg
Екатерина II, родена София Августа Фредерика фон Анхалт-Цербст Снимка: Уикипедия

Писмо за ползата от ваксинацията на руската императрица Екатерина II (1729-1796) и неин портрет бяха продадени в Лондон за 1,26 млн. долара от аукционна къща MacDougall's, съобщи ТАСС.

Портретът е нарисуван от руския художник Дмитрий Левицки (1735-1822).

Написаното от нея писмо на 20 април 1787 г. за ползата от ваксината срещу едрата шарка е адресирано до граф Пьотър Румянцев.

Императрицата посочва на графа необходимостта в поверените му провинции да започне „ваксиниране срещу едра шарка, която, както знаем, причинява голяма вреда, особено сред обикновените хора“.

Тя изтъква, че ваксинацията трябва да е повсеместна, че в почти всички области има лекари и няма да струва скъпо. Екатерина II съветва да бъде увеличена заплатата на лекарите, които могат да поставят ваксини, допълни Investor.bg.

Екатерина II още през 1768 г. първа в Русия се ваксинира срещу едра шарка и настоява да бъде ваксиниран и престолонаследникът Павел Петрович.

По това време методът на ваксинация е бил примитивен – на здравия човек правели разрез на кожата и слагали там биоматериал от болен човек. Ваксинираният карал леко заболяването и получавал имунитет, но имало и рискове, които били известни на императрицата.

Според организаторите на аукциона демонстрираните от Екатерина II смелост и желание да се бори с опасната заразна болест, отнела милиони животи през вековете, са особено актуални по време на пандемията от COVID-19.