Сърбия ще тества пристигащите от южноафриканските страни на летището

https://www.24chasa.bg/novini/article/10458985 www.24chasa.bg
Новият вариант на коронавирус - Омикрон Снимка: Пиксабей

Сърбия ще наложи нови мерки на пристигащите от страните от Южна Африка, където има повишен риск от разпространение на варианта Омикрон на коронавируса, съобщи министърът на труда, заетостта и социалната политика Дария Кисич-Тепавчевич, цитирана от Б92.

"Пътниците от Южна Африка и Малави, Ботсвана, Намибия и Зимбабве ще бъдат подложени на мерки. PCR тест ще бъде извършван на летището. Ако е негативен, те ще бъдат поставени под карантина за 14 дни със задължението да направят нов PCR тест на седмия ден", посочи тя след заседание на Кризисния щаб вчера.

Пътниците, които дадат положителен тест при пристигане, ще бъдат транспортирани с линейки до КОВИД болници.

Кисич-Тепавчевич каза още, че зимната ваканция на учениците ще остане непроменена: "Що се отнася до ваканцията, тя остава същата. Ваканцията ще продължи от 31 декември до 24 януари".

Тя призова отново всички да се ваксинират, като изтъкна, че ваксинацията е единственият начин за излизане от здравната криза.

"Апелираме особено към младите хора, защото едва всеки трети от младите хора е ваксиниран. За тях най-добрата е ваксината на Пфайзер, която е доказано безопасна и за деца също", посочи министърът.

Коментирайки КОВИД сертификатите, тя каза, че те имат много съществен ефект. "КОВИД сертификатите имат значителен ефект, когато става въпрос за насърчаване на младите хора да се имунизират", заяви Кисич-Тепавчевич, като отбеляза, че на заседанието на Кризисния щаб не са приемани мерки за разширяване на употребата им.

Коментирайки новия вариант Омикрон на коронавируса, Кисич-Тепавчевич, която е епидемиолог, посочи, че "не изглежда толкова страшен, колкото ни се струваше първоначално" и го определи като "друга буква от азбуката". Тя призова хората да пазят себе си и другите и да се въздържат от големи празненства.

Вчера в Сърбия бяха потвърдени 2180 нови случая на КОВИД-19, а 53 души починаха. Общо 3884 души получават болнично лечение, а 191 от тях са на респиратор. От началото на пандемията в Сърбия са потвърдени 1 257 025 случая на коронавирусна инфекция, а 11 744 са починали.