ГЕРБ: Всички деца да бъдат върнати още утре на училище (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10459421 www.24chasa.bg

Томислав Дончев: Преди 5 г. също предложихме на Нинова поста на председател на парламента

"Служебното правителство създаде безпрецедентна криза. Абсолютно неспособни са да се справят. Пренебрегнаха образованието. Това правителство показва, че образованието не му е никакъв приоритет. Видя се и в актуализацията на бюджета - 0 лв. и на последно място. Да ни е честита тази промяна." Това заяви бившият министър на просветата Красимир Вълчев на брифинг на ГЕРБ, като призова от името на партията всички ученици да бъдат върнати още утре в клас.

Организационна немощ и лиса на планиране, такава критика отправи той към правителство. Вълчев посочи, че за разлика от началото на пандемията, вече има щадящи тестове. "Нямаме отговорна васт. Направихме така, че учителите да бъдат втора приоритетна група след лекарите. Правото на образование е важно, очевидно това не го смятат от служебното правителство", каза още Вълчев.

Психически проблеми, обездвижване ще са част от проблемите, които се създават за децата, останали у дома на дистанционно обучение, обясни още Вълчев. Обучението в електронан среда е ефективно не повече от 2-3 седмици, защото статистики показват, че след това учениците губят мотивация за учене, а по-малките не могат да си създадат и умения да учат, каза още той.

"Изборите минаха, призоваваме двамата министри (Денков и Кацаров - б.а.) да върнат всички ученици в клас без тестове, а щом има тестове да започнат да ги прилагат", добави Красимир Вълчев. От партията попотаха министрите защо децата и студентите могат да посещават мол, кафенета и фитнеси, но не могат да ходят на училище и университет.

Децата, които не получат добро образование има голяма опасност да станат недобри инженери, недобри счетоводители или не дай боже, лоши министри, каза зам.-председателят на ГЕРБ Томилав Дончев.

Той коментира и предложението за бюджет за 2022 г., който бе представен вчера от служебния финансов министър. Анонсирания от министъра таван за нов дълг 12 млрд. лв. Дончев сравни с ананонсиран преди години от последното равителство на ГЕРБ дълг, който предизвикал бурна дискусия, включително и в парламента.

"12 млрд. лв. нов дълг за една година е скандално!", отсече бившия вицепремиер. "Ако някой коментира подобно число от 4% от БВП, което е над стандартите, да отбележа, че според повърхностните изчисления това е поне 9% от БВП - 3 пъти над лимита", добави Томислав Дончев.

Определи себе си и гражданите като "гадатели", заради неяснотата колко ще е минималната пенсия от догодина. Вчера министърът на финансите обясни, че предлага тя да е 490 лв., получена от 370 лв. плюс добавката от 120 лв. Няколко часа по-късно, в 19,50 часа министерството на финансите излиза с друго число - 430 лв.

"Кое от двете е вярно? Аз съм виждал някой да го опровергае жена му. Ама до сега не бях виждал министерство да опровергава министъра. Кой командва министерството?", попита Дончев и се зачуди кое предложение ще се гледа в парламента - това на министъра, това на министерството или това, за което се разбраха партиите на преговорите - минимална пенсия 420 лв.

"Хората трябва да си планират разходите. Какво прави един пенсионер, който разчита пенсията му да е по-висока, а тя се окаже значеително по-ниска?", каза още Дончев. От ГЕРБ са готови да правят предложения по държавния бюджет за 2022 г. Тези предложения ще са ориентирани към инфлационната криза, ковид кризата и защита на уязвимите групи и бизнеса, обясни зам.-председателят на партията.

Дончев коментира и новината, появила се от снощи, че председателят на 47-ия парламент ще е на ротационен принцип за по една година срок, като първа на поста ще застане председателката на БСП Корнелия Нинова. "Галуването ни ще видите в зала съвсем скоро. Дали бихме подкрепили г-жа Нинова? Не мога да отговоря еднозначно. Би било странно. В същото време ние, ако не ме лъже паметта, преди 5 г. сме й предлагали подкрепа за този пост, като знак как трябва да се оценява тежестта на опозицията и да се търси консенсус. Дали в тази ситуация, това има същото значение, предстои да видим", каза той и посочи, че в парламента ГЕРБ ще е твърда опозиция.