Бившият австрийски канцлер Курц ще се оттегли от политиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/10459538 www.24chasa.bg
Себастиан Курц

В интервюта за австрийския "Кроненцайтунг" и германския "Билдцайтунг" бившият австрийски канцлер и ръководител на управляващата Австрийска народна партия /АНП/ Себастиан Курц заявява, че има намерение да се оттегли от политиката. Курц, който е ръководител и на парламентарната група на своята партия, посочва като причина за оттеглянето си раждането на сина му преди няколко дни, което го е накарало на преосмисли своето бъдеще, съобщава БТА.
"Кроненцайтунг" съобщава, че ръководител на АНП и шеф на парламентарната група ще стане министърът на вътрешните работи Карл Нехамер.
Според политическите наблюдатели федерален канцлер ще остане Александър Шаленберг, но вече се появиха спекулации, че в скоро време Карл Нехамер ще поеме и този пост. По общо мнение разследването срещу бившия канцлер и приближените му от АНП за стопански престъпления и корупция, станало причина за оттеглянето на Курц от канцлерския пост, е разклатило значително доверието в коалиционните партньори АНП и партията "Зелените".
По обяд се очаква в декларация, пряко предавана по австрийските телевизия и радио, Себастиан Курц да съобщи за излизане от политиката.