След смъртта на 5-годишното дете 23-ма с менингокок от градината - огнище на заразата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10461590 www.24chasa.bg
Детска градина “Вълшебство” в столичния квартал “Павлово” СНИМКА: ФЕЙСБУК

Проверяват болници дали са отказали лечение

Резултати от още 250 проби се чакат днес

ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ
ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ

Ваксина има от 2011 г., но не е от задължителните

23 деца и възрастни, които са били контактни на починалото 5-годишно дете от столичната детска градина “Вълшебство”, са носители на менингокок в носоглътката.

Това са установили изследванията на пробите в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщиха вчера от Столичната РЗИ.

За огнището на заразата стана ясно в сряда, когато детската градина в “Павлово”, посещавана от детето, бе затворена по разпореждане на здравната инспекция. Предполага се, че то е починало от менингококова инфекция.

След постъпил сигнал в РЗИ за трагедията с вероятна причина инфекциозна патогенеза веднага са организирани пробонабиране и изследване на контактните деца, техните братя и сестри и на персонала.

Говорено е с личния лекар на детенцето, лекуващия лекар, националния консултант по инфекциозни болести и е събрана пълната възможна документация - епикризи, изследвания и протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза. Извършено е епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция на детската градина, обясниха здравните инспектори.

Първо са тествани децата от групата на починалото и други контактни - общо 30 малчугани и 8 души персонал. 23-мата, дали положителен резултат за носителство на менингокок в носоглътката,

са без

оплаквания

и клинична

симптоматика

Те са насочени към личен лекар за наблюдение и антибиотично лечение.

РЗИ организира на 1 декември тестване на всички останали 250 деца и на персонала на градината, резултатите се чакат днес, обясни проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв. Бившият шеф на Центъра по заразни и паразитни болести вече е здравен консултант на Столичната община.

Проф. Кантарджиев успокои, че наличието на бактерията в носоглътката не означава, че тези хора са болни. Много често в детските колективи се откриват бактерии, които могат да предизвикат засягане на централната нервна система, трябва да се търси незабавно помощ при симптоматика, подчерта той. Но по думите му “децата, които вземат антибиотик в рамките на два дни, вече са безопасни”.

Известно объркване внесе коментарът на здравния министър Стой Кацаров вчера. Той обяви, че вече разполага с доклад от директора на столичната РЗИ и от шефката на Националния център по заразни и паразитни болести и от тях личи, че са взети всички противоепидемични мерки.

Но не е изолиран

патологичен

менингокок,

както се очаква

и каквато е била първоначалната диагноза - нито при починалото дете, нито при останалите контактни деца, каза Кацаров.

Така не става ясно от какво тогава е починало детето. Очакват се окончателните резултати от аутопсията му. Ще бъде извършен одит и на действията на РЗИ.

В медицинската практика, макар и рядко,

се наблюдават

случаи на

мълниеносно

протичане

на менингококова инфекция сред млади и здрави, казват медиците.

5-годишното дете се е влошило рязко на 25 ноември, докато било на градина. “Детето повърна, тогава нямаше температура. После вдигна до 38° и веднага информирахме родителите. Получихме разрешение да му дадем лекарство за температурата. Бащата дойде много бързо, взе детето и ги насочихме към личен лекар”, разказа директорката на градината Гергана Петрова пред Нова тв. На следващия ден родителите ѝ съобщили, че детето им е починало.

Това е станало в специализараната детска болница “Проф. Иван Митев” на 26 ноември.

Родители на деца от градината обаче разказаха пред медии, че починалото е било връщано от едно в друго лечебно заведение. Заради тези твърдения министър Кацаров назначи вчера проверка на всички столични болници, през които е минало детето. По думите на родители те били 2 или 3.

В нашата болница са направени всички реанимационни мероприятия, увери директорът на педиатрията д-р Благомир Здравков. Вече е направена вътрешна проверка по случая.

“Ние сме пуснали писмо към ИА “Медицински надзор”. Да дойдат, да проверят всичко, абсолютно неетично е и спрямо семейството и родителите, и спрямо всички участвали в диагностиката и лечението да се оповестяват тези данни публично на този етап”, добави той. Агенцията вече стартира проверка в “Проф. Иван Митев” дали е оказана необходимата грижа на детето.

Останалите семейства с деца в групата били уведомени още в петък за евентуален контакт с бактерия, а взетите проби потвърждават наличието ѝ при 16 от тях, но само като носители, без симптоматика.

“От петък, събота, неделя стоим и чакаме РЗИ да реагира. С директорката непрекъснато бяхме на телефона. В РЗИ попитах какви проби вземате, казаха “Нямаме право да ви кажем, изчакайте”. Моето дете във вторник почна да му пада гласът, да го боли глава, да го боли корем”, разказа обаче пред БНТ Михаела Кръстева, майка на едно от децата с положителна проба.

“Дълго време трябва да си в едно помещение, това става по въздушно-капков път. Най-важното е хората да не се плашат,

да не се създава

излишна паника

от незнание”,

призова проф. Кантарджиев.

От 2011 г. в България се прилага ваксина за менингит, но тя не е задължителна. Ако децата обаче заминават задълго в САЩ или Великобритания например, се изисква да им бъде поставена, обясни той.

“Преди ваксините такива случаи имаше често и затова опитът е много голям. Когато се появи инфекция - всички вземат антибиотик и това е гаранция, че няма да се разболеят”, добави Кантарджиев и пак подчерта, че поради това, че по принцип заболяването се развива за часове, веднага трябва да се търси лекарска помощ.

Нямаме информация за други случаи на деца от детски градини в София с менингит, отговориха от Столичната община на запитване на “24 часа”, след като в друго заведение родители били предупредени за дете с вирус “Коксаки”.