Кацаров: Всички на училище от понеделник само с един тест. МОН отговори: Пак липсват 150 хил. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10461744 www.24chasa.bg
Здравният министър Стойчо Кацаров в Националната кардиологична болница СНИМКА: Йордан Симеонов

Николай Денков настоявал от дни да се учи присъствено, но се усетил сам в тази борба

Учениците от първи до дванадесети клас се връщат в училище от понеделник. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров в четвъртък след продължили повече от седмица спорове с образователното министерство кога ще успее да достави нужните тестове, за да учат присъствено и големите класове.

При завръщането, след 5-седмичен локдаун, учениците ще се тестват вече само веднъж седмично, а не два пъти, както досега правят тези от 1-и до 4-и клас. Според Кацаров еднократното тестване

ще повиши леко риска,

но не представлявало сериозна опасност за ситуацията. За учителите оставало тестването 2 пъти на седмица.

И при новите условия обаче закупените и доставени от Кацаров щадящи тестове не стигат, за да се завърнат всички в училище, контрираха обаче от образователното министерство.

“МОН има нужда от още над 150 000 неинвазивни теста, за да върне всички ученици в клас от понеделник, 6 декември 2021 г., дори ако ги тества само веднъж в седмицата”, казаха от ведомството на Николай Денков. Така те опровергаха твърдения на здравното министерство, че тестовете, с които разполага образованието, ще стигнат за две седмици.

Според Николай Денков

МОН е получило 2-3 пъти по-малко тестове от очакваните

и затова такива има само за най-малките ученици.

Очаквайки решението, в което всички ученици другата седмица се връщат, от МОН вече разпределили около 200 хил. теста. По оценка на здравните власти пък договорените тестове ще стигнат поне до средата на януари.

Образователният министър многократно е настоявал да се въведе еднократното тестване, за да учат всички присъствено, разказа вчера Денков пред Би Ти Ви. Не усетил обаче подкрепа.

“През последните 10 дни се почувствах самичък в опита си да върна учениците в клас. Настоявах това да се случи по най-бързия начин”, каза той. Грешката му била, че се е предоверил в обещанията за достатъчно тестове.

“По едно време се почувствах като в капан. От една страна, има заповед, че трябва да има тестове, от друга страна - няма тестове, а от трета - защо децата не са в училище”, каза още Николай Денков.

По този повод Стойчо Кацаров задочно му напомни тезата си, че здравното министерство не е задължено да купува тестове за училищата, а само помага на МОН.

Въпреки намека на образователния министър, че комуникацията на двете институции е затруднена, Кацаров отхвърли подозренията. “В непрекъсната връзка сме с министерството на образованието. Нямаме затруднена комуникация с тях”, заяви Кацаров.

“Това, което за мен е проблем, е, че когато заседава експертният съвет при министър Кацаров, ние не участваме в тези обсъждания”, обясни още Денков. Дори му било разяснено, че такава била традицията и от години решенията за образователната система се вземали без техен представител.