Румен Радев поиска парламентът да разгледа проектобюджета на служебния кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/10462694 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Велислав Николов

От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода, обърна се президентът към депутатите

Новият парламент да разгледа проектобюджета, който ще бъде внесен от служебното правителство, и да демонтира "прокурорския чадър над корупцията и злоупотребата". Това са две от задачите, които президентът Румен Радев постави пред новите депутати в словото си от парламентарната трибуна. Те го посрещнаха с аплодисменти.

Радев започна с поздрав към всички депутати, на които хората гласуваха доверие. Надеждите към новия парламент са огромни. Нека преди да изговорим първите си думи и преди първото гласуване, да осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха, обърна се държавният глава към тях.

Румен Радев поиска парламентът да разгледа проектобюджета на служебния кабинет

Предишните два парламента живяха кратко и не успяха в основното - да формират устойчиво мнозинство и да излъчат редовно правителство. Българите обаче не се обърнаха назад и изборите през ноември го доказаха. Нашето общество още търси ценностите, но вече каза не на превзетата държава и реставрирането на тоталитаризма. Време е за национален консенсус, който трябва да съдържа важни приоритети, които да върнат на българите справедливостта.

Нужен е политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво, реформистко и социално управление. От него зависи да има правителство, животът на парламента, съдбата на политическата система, която не може да понесе поредни избори насред зимния сезон, каза Радев. И приветства предварителните разговори между потенциалните партньори.

Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, да създадете условия за възраждане на свободното слово, да върнете гражданите в управлението, да усъвършенствате изборния процес, обърна се Радев към депутатите.

Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата, предупреди той. И поиска актуализация на изборните списъци, преди броят на избирателите да е надхвърли този на населението. Важният национален консенсус е за законността и справедливостта. Ако искаме този НС да е траен и полезен, той трябва да върне обществеността.

Приоритетна задача е демонтажа на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребата, постави цел Радев. И предупреди, че ако НС не успее да постигне промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под този чадър.

Важно било да се намери консенсус и около икономическата и социалната политика, за да има допълнителни мерки за справяне с кризите. борбата с пандемията също остава приоритетна задача.

Струва си да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе тук по закон. Той предвижда грижа за бедните и създаване на условия на икономически растеж, обясни държавният глава. И поиска навременни законодателни решения да намерят и внесените теми в Плана за възстановяване, за да се създадат необходимите условия за ускорена икономическа трансформация.

Радев призова за консенсус по всички важни външнополитически цели, особено, когато е заложена идентичността ни. И увери, че президентската институция е отложена за диалог и сътрудничество по всички важни външни теми.

Всичко това ще остане само добри пожелания, ако не мобилизираме усилията си в най-важната цел - укрепване на държавността. Необходими са непоколебими действия за продължаване на демонтажа на отхвърления от народа управленски модел и за утвърждаването на върховенството на правото, за отстраняването на задкулисието, за заглушаването на корупцията, предупреди Радев.

Немалко анализатори прогласиха, че изборите за 47-о НС слагат край на прехода. За мен това е възможност, но не и свършен факт. От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода, обърна се Радев към депутатите. Вярвам, че този парламент, най-младият досега, има капацитетът, енергията и решимостта да върне оптимизма на българите и да изведе страната по пътя на свободата, развитието и модернизацията, допълни държавният глава.