Избраха Никола Минчев за шеф на 47-ия парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/10463059 www.24chasa.bg
Никола Минчев е председателят на 47-ото НС. СНИМКА: Велислав Николов

След изненадваща 30-минутна почивка бе приета кандидатурата му

Със 158 гласа "за", 1 "против" и 52 "въздържали се" от ГЕРБ и "Възраждане" юристът от "Продължаваме промяната" Никола Минчев бе избран за председател на 47-ия парламент.

"В благоприятното положение сме на хора, които са получили доверието на народа. Предстои по-тежката задача - доверието да бъде оправдано. НС е върховната институция, която гарантира правата и свободите на гражданите, извежда българското общество до заслуженото челно място на българите в Европа. Избирателят ни даде ясен знак, че е нужна екипна работа, а не вземане на авторитарни решения. И тук ще има различни виждания, но нека търсим в тях решение. Нека работим за това в рамките на 4-годишен мандат да наложим нов модел на правене на политика", каза Минчев от трибуната след като бе избран.

"Ще работя, а вярвам всички заедно ще работим, за това парламентът да бъде място за дискусии и закони, които да направят страна пълноценен член на ЕС. Да направим така, че да живеем в една по-добра България", каза още Минчев и зае мястото си в залата.

Той се изправи срещу кандидатурата за председател от "Възраждане" Цончо Ганев. Ганев събра одобрението едва на 13 депутати. 91 гласуваха "против", а 88 се въздържаха.

Както "24 часа" съобщи юристът от "Продължаваме промяната" Никола Минчев бе предложен за председател на парламента от съпредседателя на формацията Кирил Петков. Преди да бъде гласувана кандидатурата му обаче изненадващо депутатите излязоха в 30-минутна почивка, за да се обмисли предложението. Тя бе поискана от Хамид Хамид от ДПС.

Минчев е завършил право в Софийския университет, специалист е по процесуално право, представи го от трибуната Кирил Петков "Вярвам, че неговите качества, доброто му образование и почтеност ще допринесе много за 47-ото НС. Той ще служи за най-добрата кауза - успеха за България", каза още Петков пред депиутатите.